Ljubav u Rimu – Mark Lamprel

od lanavujicic
Ljubav u Rimu - Mark Lamprel

Ova knjiga „ljubav u Rimu“ putovala je sa mnom u večni grad. Malo je reći koliko je bila pun pogodak za društvo na ovom nezaboravnom putovanju. Neki bi rekli „kao prstom u oko“, neki drugi… kako god… Ja nisam doživela baš ljubav u Rimu, jer je moja ljubav ostala kod kuće ;), ali sam se zaljubila U RIM. A ko to iole normalan ne bi?!

„LJUBAV U RIMU“ – MOJ SINOPSIS KNJIGE

Tri generacije, tri potpuno različite ljubavne priče i tri različite životne staze koje junake ove knjige spajaju tamo gde svi putevi sveta vode – u Rimu.

Mlada umetnica Alis došla je u Rim zbog avanture, pre nego što se skrasi sa svojim verenikom Danijelom. Meg i Alek vratili su se u grad u kojem su se zaljubili da obnove svoju ljubav koja je godinama počela da bledi. Konstans i Lizi su u Rimu da po nalogu testamenta Konstansinog muža i Lizinog brata, Henrija, prospu njegov pepeo sa mosta Sant’Andelo.

Šta je to što ove tri priče spaja i kuda vode njihovi putevi, saznaćete u ovoj sjajnoj knjizi punoj magije, misterije i ljubavi.

Knjiga „Ljubav u Rimu“ ispred Panteona u Rimu ?
Knjiga „Ljubav u Rimu“ ispred Panteona u Rimu ?

MOJ NEOČEKIVANI ODLAZAK U RIM

Na ovo putovanje otišla sam bukvalno odlučivši u minuti. Stigao mi je email sa ponudom agencije za last minute dok sam bila na skype vezi sa prijateljicom i koleginicom Tanjom. Razgovor je tekao otprilike ovako:
Ja – „Ti se ide u Rim?“
Tanja – „Daaaa!!! Idemo?“
Ja – „Si luda? Pa to je za samo par dana…“
Tanja „Savršeno sam normalna. Ne zanima me ništa! Idemo!!!“…
I sledećeg momenta je ona već bila na putu ka agenciji da nam rezerviše aranžman.

Ne sećam se da sam ikada u životu brže odlučila da otputujem negde i to baš tako relativno daleko.

Jeste da sam na putu za Beograd, odakle je trebalo da krenemo na ovo putovanje, doživela ozbiljan kiks povredivši koleno. Ne pitajte kako, jer to ni moje koleno ni glava ne znaju. Naduveno koleno, a ja idem da pešačim po Rimu. Divota!!! To samo meni može da se dogodi. ? Pri dolasku u Beograd opremila sam se kojekakvim prejevima za sportske povrede, gelovima, mackalicama i nastavila put… sačuvaj Bože! Apotekarka me pre puta zagleda preko šaltera, kaže moram ja kod lekara. Rekoh „NE, lekar sada nije opcija, dajte nešto da ja sutra hodam. Bilo šta, šta god da imate, samo dajte jer ja za manje od dva sata putujem dalje!“ Pita mene posle vodič što šantam i držim podvijenu nogavicu. Reakcija na moje objašnjenje je bila: „Ma opušteno, šetaćeš samo deset-petnaest kilometara dnevno. Ma šta je to?! hahahaha ? “ ?
Hahaha baš ti hvala, mislim se! Ludilo! ?

Prošli put kada sam išla u Italiju gde smo obilazili regiju Veneto, ista priča. Krenem ja bolesna da ne mogu da ustanem iz kreveta od neke dijareje koja me strefila. Izašla ja tamo iz autobusa kao ponovo rođena. Sve prošlo!!! ČUDO JEDNO!!!
Sve u svemu, osvanuh ja tako i sada, ali ovaj put u Rimu, da mi apsolutno ništa više ne fali.
HODAM!!!! JA HODAM!!!
Tanja mi reče da to mora biti neki znak. Slažem se Tanja, definitivno JESTE neki znak. Selim se u Italiju. Tačka! ?

Eto, tako, lude dogodovištine. Tamo smo doživele, osim samog Rima i svih njegovih poznatih lepota i nezaobilaznih lokaliteta, i boemske kvartove, parkove sa emigrantima, blokade karabinijera, noćne dame koje su nam iskakale iz mraka, bežanje od potencijalnog pijanog napadača na glavnoj stanici Termini, ulične svirače sa harmonikama, čuveni italijanski pelat na najboljem pica testu na svetu (potpisujem izjavu), zaljubljene parove na gotovo svakom stepeniku grada, najbolje lazanje NA SVETU (potpisujem i ovu izjavu), skrivene bašte na krovovima zgrada, lude vožnje svim sredstvima javnog prevoza, preplašenog dekicu Rimljanina koji turistima daje savet da bolje ne izlaze iz hotela jer „LUDO JE VREME DOŠLO DECO!“ :), aperol spritz kod Fontane di Trevi, sladoled ispred skrivene crkvice, upad na nedeljno služenje u istoj, Italijane koji se i u neuobičajenoj žurbi za njih s osmehom na licu javljaju veselim „PRONTOOOO“, kratki espreso s nogu koji podiže i mrtve duše, vesele konobare koji uvek dočekuju sa „Bonjorno“ a ispraćaju sa veselim „Grazie signorina“, opijenost od domaćeg vina U PODNE, bezbrojne trgove i fontane, ušuškane uličice pune istorije stare i preko dve hiljade godina, uvek dostupne klupe za odmor… sve to za samo tri dana… I BI nam nezaboravno. HVALA TANJA!!! :*

Upakovano u poseban romantični celofan sa dozom „Gde žuriš?! Polako!“, to može samo Italija! ?

MOJI UTISCI O KNJIZI „LJUBAV U RIMU“

Da se mi vratimo na knjigu koja je ovo moje putovanje upotpunila nekom dodatnom dimenzijom.

Tri ljubavne priče ispričane iz jednog sasvim neobičnog ugla. Ko je protagonista neću vam otkriti, ali kladim se da do sada niste slušali priče obavijene magijom i ispričane iz NJEGOVOG ugla. Ko je ON, saznaćete sami ako pročitate knjigu. ?

Doživećete ljubav na prvi pogled, vožnju kroz Rim, trgove, espreso koji leči sve rane, ljubavnu avanturu, romske prevarante, fontane, statue i ostale građevine stare skoro dva milenijuma, zvezdanu noć pod nebom Rima i još mnogo mnogo toga što samo večni grad može da pruži.

Kažu da je film „Roman Holiday“ sa Gregory Peck-om i Audrey Hepburn u glavnim ulogama najlepša razglednica Rima ikada snimljena. Ako se ne sećate koji je film u pitanju, a i za one koji ga ne znaju, evo ga trejler:

E…ja ću biti dovoljno slobodna da kažem da ova knjiga može slobodno da upadne u istu korpicu sa tim filmom ?

Dakle, prepustite se i uživajte u ovoj knjizi, a nadam se da ćete bar upola koliko sam i ja.

Izbegavam škljocanje objektiva jer mrzim da sam na fotkama, ali da…eto mene sa knjigom „Ljubav u Rimu“ na španskim stepenicama (ital. Scalinata di Trinità dei Monti) ?
Izbegavam škljocanje objektiva jer mrzim da sam na fotkama, ali da…eto mene sa knjigom „Ljubav u Rimu“ na španskim stepenicama (ital. Scalinata di Trinità dei Monti) ?

MENI OMILJENI CITATI I ODLOMCI IZ KNJIGE

Ja ću vam ovde ostaviti samo uvodni deo knjige posle kog sam znala da sam uzela pravu knjigu u ruke.

Dozvolite mi da vam ispričam priču o Rimu, mom voljenom Rimu, toliko starom da ga nazivaju večnim, gradu koji je oduvek postojao i uvek će postojati. Sigurnom u sopstvenu veličanstvenost, u svoj uzvišeni značaj, nije mu potrebno poređenje s drugima – a ipak, teško mi je da ga ne poredim.

Njujork, Pariz, London – sve velike metropole – imaju svoje čari, ali Rim je, sa svojim pričama o svecima i grešnicima, mučenicima i zločincima, ljubavnicima i ratnicima, poput moćnog vrtloga koji vas vuče ka sebi, kao sila gravitacije. Ako dovoljno dugo lutate njegovim trgovima i oko njegovih spomenika, osetićete se istovremeno izgubljeno i pronađeno, očarani njegovom veličanstvenom istorijom, opčinjeni njegovom zanosnom lepotom. Izgrađen na grandioznim i nerazumnim snovima, Rim razbija iluziju da stvarnost oblikuju realisti. Iz Rima nećete otići isti. Deo vas uvek će ga voleti.

Ako pomno oslušnete, čućete stubove kako pevuše uz zvuke harfe, po čijim žicama prebiraju oni koje je očarao pre vas, a među njima su carevi, pape, despoti, sanjari, naučnici, umetnici i ljubavnici.

Ukoliko pažljivo pogledate, povrh remek-dela i čudesa, otkrićete da u njemu ništa nije obično. Ovde su čak i slivnici lepi.
Ovo je mesto koje uzburkava strasti i raspaljuje čula, mesto gde ljubavnici lete jedno drugom u zagrljaj.

KORICE

Vulkanove korice mi se dopadaju, mada su mi originalne…pa malo više po mom ukusu, čini mi se. Evo ih originalne:

Ljubav u Rimu – Mark Lamprel – strane korice
Ljubav u Rimu – Mark Lamprel – strane korice

ZAKLJUČAK

Knjizi „Ljubav u Rimu“ sam dala maksimalnih ★★★★★ (5*) na GoodReads-u. Možda ću ja biti previše pristrasna, ali jedna od boljih knjiga koju sam skoro pročitala. Da li je to bio samo moj subjektivni doživljaj s obzirom na utiske koje nosim sa ovog putovanja, ne znam, ali ko god da se odluči da je pročita verujem da neće pogrešiti. ?

Knjiga „Ljubav u Rimu“ na španskim stepenicama u Rimu ?
Knjiga „Ljubav u Rimu“ na španskim stepenicama u Rimu ?

Toliko o utiscima vezanim za ovo moje neočekivano i nezaboravno putovanje s pravom knjigom u koferu…

ZVANIČNI PODACI O KNJIZI:

Ljubav u Rimu Korice knjige Ljubav u Rimu
Mark Lamprel
Ljubavni
Vulkan
2017.
Mek povez
376

Njujork, Pariz, London – sve velike metropole imaju svoje čari, ali Rim je, sa svojim pričama o svecima i grešnicima, mučenicima i zločincima, ljubavnicima i ratnicima, poput moćnog vrtloga koji vas vuče ka sebi, kao sila gravitacije. Ako dovoljno dugo lutate njegovim trgovima i oko njegovih spomenika, bićete opčinjeni njegovom zanosnom lepotom. Iz Rima nećete otići isti. Deo vas će ga uvek voleti.

Mlada umetnica Alis došla je u Rim zbog avanture, pre nego što se skrasi sa svojim dečkom Danijelom. Kada sudbina umeša prste, Alis će se zapitati da li stvarno postoji ljubav na prvi pogled i kako će uopšte znati kada joj se to desi? Sredovečni Meg i Alek vratili su se u grad u kojem su se zaljubili da obnove strast svoje ljubavi, koja je s godinama počela da bledi. Ipak, da li je sada prekasno za to? Konstans i Lizi su u Rimu da prospu pepeo Konstansinog muža i Lizinog brata, Henrija. Ali Lizi ne zna pravu priču o tome kako su se Konstans i Henri pre mnogo decenija upoznali u Rimu, ni dugo skrivane tajne koje čekaju da budu otkrivene.

Možda će vas zanimati

Ostavi komentar

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00