Očajne vojvotkinje – Eloiza Džejms (Desperate Duchesses #1)

od lanavujicic
Očajne vojvotkinje - Eloisa Džejms

„Očajne vojvotkinje“ je moja prva knjiga od Eloize Džejms koju sam pročitala. Zapravo, prvo sam počela da čitam „Moć žudnje“ iz onog drugog serijala i nisam je još dovršila, ali ova se uglavila u međuvremenu, pa eto… ?

„OČAJNE VOJVOTKINJE“ – MOJ SINOPSIS KNJIGE

Torn Dotri je bogati vlasnik fabrike gume i nezakoniti sin vojvode Vilijersa. Odlučivši da mu je potrebna žena, on mora stvoriti privid luksuza i gospodstva kako bi ubedio mladu Letišu Rejnsford da je on pravi čovek za nju. Iako se njenoj majci ne dopada ideja da kćerku uda za kopile, kako oni kažu, ipak će morati da proguta ponos i pristane da ugovori brak njene kćerke sa gospodinom Dotrijem zbog lošeg finansijskog položaja njihove porodice.

S druge strane specijalnost ledi Zenobije, kćerke markiza, je upravo stvaranje raskoši i luksuza. Titulu je odavno ostavila po strani još od kada su njeni roditelji poginuli. Sa svojom kumom Aderlejd radi kao uređivač domova i to veoma skup dizajner. Neki to odobravaju, a neki je pak smatraju razvratnicom i preslobodnom mladom damom koja je poslom u koji se uplela pogazila svoj ugled i svoju čast.

Torn Dotri će unajmiti ledi Zenobiju da renovira Starberijsku vilu, koju je kupio da bi očarao mladu gospođicu Rejsford, ali i da od njega napravi gospodina i mladoženju dostojnog jedne mlade dame kakva je gospođica Letiša.

Međutim, nijedno od njih dvoje neće moći ni da pretpostave šta će se među njima roditi.

MOJI UTISCI O KNJIZI „OČAJNE VOJVOTKINJE“

Navukla sam se na ove istorijske ljubiće. To sam vam već kod prethodne knjige priznala. Zapravo svako ko voli romane Džejn Ostin ali i neke moderne ljubiće da čita, ovo mu se mora dopasti jer je dobra mešavina i to s pravom merom.

Ja ću preneti svoje utiske jedino na taj način što ću uporediti Eloizu Džejms i Amandu Kvik. Autorke su iz istog žanra i čitala sam ih maltene jednu za drugom, pa mi je sve ovo još uvek sveže. A i ja sama sam ih poredila dok sam ih čitala.

Ako me pitate koja mi se za sada više dopada, ja kažem ipak Amanda Kvik. Ona me je možda ipak malo više zabavila nego Eloiza Džejms. Da odmah naglasim, samo su nijanse u pitanju. Zapravo, mislim da se Amanda Kvik samo malo bolje snašla u vremenu u kom su smeštene radnje ovih romana. Eloiza Džejms se prilično rizično poigravala na granici nerealnog za to doba, čini mi se, dok je Amanda ipak išla na malo sigurniju varijantu. Mada nisam čitala originale na engleskom, iz prevoda nekako mogu da zaključim da se kod Amande Kvik ipak malo više oseća ta arhaičnost u izražavanju, što je specifično za to vreme. Čak i ti eskplicitni momenti u knjizi su kod Eloize malo spobodnijeg rečnika nego kod Amande, pa sam na momente imala utisak da iskačem iz knjige i da se vraćam u moderno vreme. To ume da bude pomalo zbunjujuće. Mislim, nije seks ništa drugačiji ni kod jedne ni kod druge autorke, ali kada se prebacite maštom u to vreme i kada vas autorka „klepi“ nekim slobodnijim izrazom (koji sumnjam da se tada baš na taj način spominjao)… Misliiiim, „đoka“?! WTF?!!!! Ostala sam da se hladim lepezom i došlo mi je da ciknem „I JUUUU!!! PROSTAKUŠO JEDNA!!!“, kao da sam JA navukla krinolinu, a ne junakinja romana.

Amanda Kvik me je svojim neverovatno dobrim humorom terala da se naglas smejem, dok je Eloiza bila više zabavna i slatka. Odatle i razlika u mojim GoodReads ocenama ove dve knjige koje sam do sada pročitala. Dakle razlika je samo u malim, malecnim nijansama koje kod mene prevagnjuju u korist predivne Amande Kvik.

U svakom slučaju, TEK SAM SAD navučena na onaj žanr. Ove dve autorke su lek za sve boljke. Ne očekujte vrhunsko delo književno delo. Uuuh zaboga naravno da ne i to se ni ne dovodi u pitanje. Od ovih romana očekujte lek za srce i dušu.

Hvala im obema na tome !!!

SERIJAL

Ova knjiga je deo serijala „Desperate Duchesses“ (Očajne vojvotkinje).
Međutim, vodi se velika polemika koja je zapravo PRVA knjiga iz serijala.

Bukvalni prevod ove knjige bi bio „Tri nedelje sa ledi X“, a PRAVA prva knjiga je „Očajne vojvotkinje“. E, sad…

Po redosledu kako je Vulkan počeo da objavljuje ovo je prva od ukupno tri knjige i to zovu „Očajne vojvotknjige, serijal po brojevima“ (Desperate Duchesses by the Numbers #1). Evo tog redosleda:

Očajne vojvotkinje – redosled knjiga od ukupno tri knjige
Očajne vojvotkinje – redosled knjiga od ukupno tri knjige

Ali ako pogledamo sva redovna izdanja ovog serijala, ovo je čak sedma knjiga. Evo i tog redosleda:

Očajne vojvotkinje – redosled od devet knjiga
Očajne vojvotkinje – redosled od devet knjiga

Sudeći po ovome, Vulkan je verovatno otkupio onu prvu varijantu i kod nas će objaviti samo tri knjige iz ovog serijala počevši od ove sedme knjige. VELIKA ŠTETA! ?
Nisam naravno dobila zvaničnu potvrdu ovoga, ali ovo je samo moja logična pretpostavka da je tako.

MENI OMILJENI CITATI I ODLOMCI IZ KNJIGE

Uhhhh šta da vam izdvojim… hajde evo nekih odlomaka čisto da vidite stil pisanja:

CITAT 1

„Odlučio sam. Ona je prava.“ Torn je uzeo gutljaj pića i vratio čašu s brendijem tačno na isto mesto na stolu gde je stajala. „Lepa je, iz dobre porodice i lepo je vaspitana. Šta bih još mogao poželeti?“

„Pamet“, naglasio je Vander, ne sklanjajući pogled s Tornovog lica.

„Ne tražim inteligenciju u postelji“, rekao je Torn suvo. Prema njegovoj proceni, Letiša je imala sve potrebne kvalitete za bračnu postelju i majčinstvo, premda viši stepen inteligencije nije bio jedan od njih.

CITAT 2

„Povlačim svoj zahtev da mi preuredite kuću“, rekao je. „Starberijskoj vili samo je potrebno da bude dovoljno dobra da se u njoj može živeti; nema potrebe da se preobražava u rezidenciju dostojnu vojvode.“

Na svu sreću, bila je suviše zaokupljena besnim gledanjem njegovog lica. „Grešite, gospodine Dotri. Ako vaša kuća ne bude besprekorno nameštena i ispunjena odgovarajućim osobljem, ledi Rensford neće pristati na veridbu, ma koliko novca imali. Štaviše, kuća nije vaš jedini izazov. Biće vam potrebno najmanje mesec dana da pronađete odeću kojom ćete ubediti Letišinu majku da ste gospodin.“

KORICE

Meni se Vulkanove korice dopadaju. E sad, da li su bolje od originala ili ne… ne znam šta bih rekla. Vulkanove mi nekako više liče na regularne romane, a ova strana izdanja na trafika romane. Ne kažem ništa loše!!! Neko BAŠ obožava ove ženskaste korice, a ja baš nisam neki ljubitelj.

AAAAA, okoreli Regency-ovci,tačno  znam šta ćete reći i nemojte da me linčujete odmah!!! Dobro, evo ĆUTIM!!! ?hahaha

Evo ih originalne korice:

BOOK TREJLER ZA KNJIGU „OČAJNE VOJVOTKINJE“

ZAKLJUČAK

Knjizi „Očajne vojvotkinje“ sam dala ★★★★ (4*) na GoodReads-u. Samo su nijanse u pitanju, kao što rekoh, u odnosu na prethodnu Amandinu knjigu o kojoj sam pisala.

Hvatam se za nastavak ovog serijala vrlo brzo, tako da očekujte nove utiske i nastavak ove moje pustolovine kroz istorijske romanse…

UDOMLJAVANJE KNJIGE „OČAJNE VOJVOTKINJE“

Zajedno sa utiscima o knjizi ovog puta ide i udomljavanje knjige. Nekome od vas će ići jedan primerak ove knjige „Očajne vojvotkinje“.
Udomljavanje će biti isključivo na Facebook stranici i prijava će trajati do utorka 30.05.2017. do 22h.
Važiće za teritoriju Srbije, Hrvatske, Crne Gore, BiH i Makedonije.
Proverite na Facebook stranici kako da sudelujete – ZEMLJA KNJIGA NA FACEBOOKU

Ljubi vas sve vaša knjigoholičarka iz Zemlje Knjiga.

ZVANIČNI PODACI O KNJIZI:

Očajne vojvotkinje Korice knjige Očajne vojvotkinje
Desperate Duchesses #1
Eloiza Džejms
Istoriski ljubavni roman (Regency)
Vulkan
2016.
Mek povez
296

BILO JE TO SKANDALOZNO.
SKAREDNO.
POTPUNO ISPRAVNO.

Nakon što je stekao bogatstvo, Torn Dotri, moćni vanbračni sin vojvode Vilijersa, rešio je da mu je potrebna žena. Ipak, da bi mogao da se oženi jednom damom, on mora da napravi privid blistavog luksuza i raskoši, što je specijalnost ledi Zenobije Indije. Ova izuzetna, tvrdoglava i nezavisna žena zaklinje se da će za samo tri nedelje od Torna napraviti mladoženju kojeg bi svaka dama poželela.  Međutim, ni Torn ni Indija nisu mogli da predvide zabranjenu strast koja će  buknuti među njima. Torn je čovek koji ne prihvata poraz, čovek koji kontroliše svoj svet – i sve i svakoga u njemu – i neće dozvoliti da ga bilo šta spreči da učini Indiju svojom.

Ali postoji samo jedan jedini način da je osvoji...
Da joj pokloni svoje vatreno i neukrotivo srce.

Možda će vas zanimati

2 komentari

Branislava 29. maja 2017. - 07:19

Slazem se sa svime sto si napisala, samo bih dodala da me uzasno nervira to proizvoljno menjanje naslova knjige od strane Vulkana. Msm, ovaj naslov nema, ama bas nikakve veze sa romanom! Niti tu ima vojvotkinja , niti su ocajne !! Samo je glavni junak vanbracni sin jednog vojvode i roman je sedmi deo serijala koji se tako zove. Bas bih volela da mi osoba koja je to uradila, objasni zasto ?? PS. nastavak je jos bolji !

Reply
Zemlja Knjiga 16. juna 2017. - 15:50

Tu je i nastavak Branče, čeka na red. 😉

Reply

Ostavi komentar

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00