Kraljevska prevara – Stiv Beri

od lanavujicic
Kraljevska prevara - Stiv Beri

Kraljevska prevara je jedan akcioni triler koji ne spada baš u moje omiljene. Delovao mi je po sinopsisu kao zanimljiv, ali ili sam se ja pomalo zasitila trilera u poslednje vreme ili je ovo previše vrtoglavo i akciono za moj ukus. Mada neeee, Den Braunove knjige su prilično akcione knjige, pa su meni jedne od omiljenih. Opet onaj momenat kada pokušavam da nađem opravdanje nekoj knjizi zašto mi se nije dopala. Ne znam zašto to stalno radim. ?

„KRALJEVSKA PREVARA“ – MOJ SINOPSIS KNJIGE

Malon, umesto da sa svojim sinom provodi praznik u Kopenhagenu, on završava u Engleskoj i upada u mračnu zaveru u koju su uključeni CIA, MI6, plaćene ubice, izdajnici i špijuni. Zaveru koja preti da uzdrma kraljevstvo Velike Britanije, a koja će i Malona naterati da se suoči sa svojom problematičnom prošlošću.

MOJI UTISCI O KNJIZI „KRALJEVSKA PREVARA“

Ovde ja imam još jedan veliki problem. Prešla sam se u odabiru knjige u samom startu. Zašto?
Zato što sam odabrala knjigu koja je čak OSMI deo serijala o Cotton Malone-u, a da ja to nisam znala.
Ja UVEK, ali UVEK volim da čitam serijale od prvog dela i po redu, ma koliko da se oni mogu čitati kao standalone iliti samostalne knjige. Jednostavno, čim saznam da je knjiga deo nekog serijala dobijam ospice ako nemam primerak prve knjige kod sebe i odbijam da čitam sve dok nisam u mogućnosti da krenem od prve. Znam iz iskustva da pisci razrađuju svoje likove kroz serijale i da biste dobro shvatili likove iz serijala morate ih poznavati od prvog dela kao što ih je i sam pisac gradio.

E, ovu knjigu kada sam uzimala pojma nisam imala da je deo serijala, već sam ga na brzinu odabrala po sinopsisu. E, sad dođemo na još jedan problem ili bolje reći pitanje koje bih da postavim izdavaču – zašto izdavači retko kada obeležavaju ovakve knjige da su deo nekog serijala?
Osim toga primetila sam da izdavači ne poštuju redosled izdavanja. Ako lepo piše da je prvi deo „The Templar Legacy“ što bi u nekom prevodu bilo „Zaveštanje Templara“, zašto je onda kod vas prva izdata knjiga zapravo druga u serijalu „The Alexandria Link“ (Cotton Malone, #2) ili „Aleksandrijska veza“??? Zar moramo da se oslonimo na Good Reads, da čitamo godinu originalnog prvog zdanja i da pratimo svakog pisca kako ne bismo napravili grešku u redosledu čitanja?
Možda neko nema problem sa tim, ja imam ozbiljan problem. Većina izdavača izdaje knjige kako im se ćefne, zaista ne znam zašto.

Evo, kako ne biste napravili moju grešku, ovo je prava lista svih dvanaest delova koliko saznajem da ih ima, ali po pravom redosledu:

Kraljevska prevara – Stiv Beri – lista delova
Kraljevska prevara – Stiv Beri – lista delova

Što se tiče same knjige, kada su u pitanju priče o engleskoj kruni oni su meni uvek zanimljivi i mene to odmah kupuje, međutim ovo mi je bilo mlako i…ma ne znam, zaista. Malo ću da napravim predah sa trilerima jer izgleda da sam preterala. Osim toga, posle onog briljantnog trilera „Puštam te“, ovu knjigu nisam trebala da uzimam da čitam. Potpuno su drugačije, a opet ako ih čitate u kratkom vremenskom razmaku obe, neminovno je da čovek podvuče crtu i uporedi ih (u mom slučaju u korist „Puštam te“, naravno).

Surovo, ali ovo su samo moji utisci koji se nikako ne moraju podudarati sa vašim. Ne kažem da je knjiga jako loša, daleko od toga. Ne bih joj dala tri zvezdice da je toliko loša, ali evo ovako – ako ste ljubitelj recimo Mussoa (koji meni nikako ne leži) onda je ovo knjiga za vas. Beri piše u vrlo sličnom stilu. Ja bih to opisala ovako: svašta bih da uguram u jednu knjigu da bude što zanimljivije, pa od knjige napravim previše kiselu turšiju. E, to je za mene Musso, a Beri je sve to isto samo sa traljavim pokušajem da dostigne Dena Brauna. ?
Dakle, ako vam prijaju akcioni trileri, a ne smetaju priče vrlo slične chick-lit romanima (tralala bajkoviti trileri), onda je ovo prava knjiga za vas.

Da ne širim priču – eto toliko.

MENI OMILJENI CITATI IZ KNJIGE

Preskačem odeljak sa citatima. Ovaj put nisam previše raspoložena da ih prekucavam, jer me knjiga nije ponela.

KORICE

To je ok, sve osim onog gore pomenutog detalja NAGLASITE KOJI JE DEO SERIJALA I DA LI JE DEO SERIJALA! MOLIM VAS!!! Eto, možda upravo zato što ne poznajem glavnog lika Koton Malona dovoljno dobro mi se ni knjiga nije preterano dopala.

BOOK TREJLER ZA KNJIGU „KRALJEVSKA PREVARA“

ZAKLJUČAK

Knjizi „Kraljevska prevara“ sam dala sam slabe ★★★ (3*) na GoodReads-u. Neću više da obrazlažem zašto. Sve sam rekla, a nadam se da fanove Berija i Mussoa (znam da vas ima mnogo) nisam uvredila ovim. Ja kada čitam mlake knjige, onda čitam chick-lit, a kada čitam trilere tu imam vrlo vrlo visok kriterijum i tražim da me pisac ozbiljno uzdrma. ?

UDOMLJAVANJE KNJIGE „KNJIGA“

Pošto se meni ova knjiga nije nešto preterano dopala, nema razloga da je zadržavam kod sebe, jer znam da među vama ima i velikih ljubitelja Mussoa, a i Berija.
Uskoro spremam jedno nešto malo veće darivanje, pa ovu knjigu stavljam na gomilicu koja će biti prosleđena nekome od vas…
Vrlo uskoro organizujemo to darivanje, pa pratite…

Znam da niko od nas ne voli kada moramo da kudimo neke knjige, ali ovde se radi o ličnim utiscima, pa ja uvek ostajem dosledna sebi. Osim toga, malo ću pažljivije da biram knjige kada je ovaj žanr u pitanju, a za ostale žanrove igramo na malo sigurnije ubuduće koliko je to moguće ?
Ljubi vas sve vaša knjigoholičarka iz Zemlje Knjiga.

ZVANIČNI PODACI O KNJIZI:

Kraljevska prevara Korice knjige Kraljevska prevara
Cotton Malone #8
Stiv Beri
Triler
Vulkan
2017.
Mek povez
320

Tajna ispisana u krvi.
Čovek koji mora da napravi izbor.
Otkriće koje će promeniti istoriju.

Koton Malon sada je u Engleskoj i upada u mračnu zaveru koja potiče iz davno minulog doba dinastije Tjudor – zaveru koja može da uzdrma Veliku Britaniju iz kraljevskog temelja.

Izgleda da se i CIA i MI6 nadmeću ko će prvi razotkriti misteriju, ali i za Malona, koji bi trebalo da je na odmoru sa sinom Garijem, ovog puta nije u pitanju sasvim obična akcija. Kada Gari nestane, Malon je primoran na trku sa vremenom kako bi dešifrovao zagonetku koja ga vodi od Srednjeg hrama do zamka u Vindzoru, od koledža u Oksfordu do podzemnih prolaza dvora u Hemptonu.
Dok ga plaćene ubice, izdajnici, špijuni i opasni sledbenici tajnog društva opkoljavaju sa svih strana, Malon otkriva da ga rešenje misterije neće samo uvući u pogubnu zamku, već i primorati da se suoči sa svojom problematičnom prošlošću i šokantnim otkrićem.

Možda će vas zanimati

1 komentar

Olivera Babić 29. aprila 2017. - 09:53

Potpisujem sve rećeno o izdavačima i serijalima. Ponekad se pitam kako sam uopšte funkcionisala bez Goodreadsa. Takođe, meka sam srca, pa mi se čini da nijedna pročitana knjiga od mene nije dobila samo jednu *, uvek nađem detalj koji podigne ocenu na više. E, sad… Pročitala sam i imam sve Musoove knjige. Ne, nisam fanatik, samo se tako dogodilo… Možda bi mi se ova dopala, ali bih svakako volela da serijal čitam od prve knjige.

Reply

Ostavi komentar

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00