Ko nađe – njegovo – Stiven King (Bill Hodges Trilogy #2)

od lanavujicic
Ko nađe njegovo - Stiven King

Knjiga „Ko nađe – njegovo“ je nastavak knjige „Gospodin Mercedes“ čuvenog Stivena knjiga iz serijala o Bilu Hodžizu, knjige koja je bila proglašena za najbolji triler godine 2014. po ocenama čitalaca na GoodReadsu.

„KO NAĐE – NJEGOVO“ – MOJ SINOPSIS KNJIGE

Čuveni književni genije Džon Rotenstajn, nakon što je pokupio neke od najvećih knjiženih nagrada stvorivši lik Džimija Golda, nije objavio nijednu knjigu decenijama. Njegov čitalac Moris Belami je rešio da mu se osveti i upada mu u kuću sa rečima „Probudi se, genije!“. Ponositi knjiženik budi zver u napadaču koji mu okončava život. Iz sefa poznatog pisca odnosi pare i nastavke romana u knjižicama za koje svet nije znao da postoje. Kriminalac Moris Belami sakriva novac i spise u kovčegu ispod jednog drveta nedaleko od svoje kuće tik pre neko što biva uhapšen.

Nekoliko decenija kasnije dečak Pit Sobers pronalazi skriveni kovčeg koji mu rešava probleme nastale u porodici zbog nedostatka novca, ali mu i kači ubicu za vrat koji izlazi iz zatvora i koji je došao po svoj davno zakopan plen.

MOJI UTISCI O KNJIZI „KO NAĐE – NJEGOVO“

Znate šta je razlika između Kinga i ostalih pisaca trilera. Razlika je to što ćete kod drugih pisaca da se šokirate, da mozgate šta je to pisac smislio i tako dalje, a King će vas najblaže rečeno srušiti sa stolice i zgroziti svojom surovošću. U stanju je da ogoli likove, da ogoli scene do te mere da imate utisak kao da se one dešavaju tik pored vas. Nisam sigurna da baš mogu da opišem to kako ja doživljavam ovog neprikosnovenog majstora trilera i strave.

Kada treba da se izrazi King se neće libiti da kaže, ne onako kako biste vi voleli da je rekao, već tačno onako kako ne želite da vam ispriča. Ako je neki njegov lik iz romana okoreli kriminalac sa ulice, ubica koji nije imao normalno detinjstvo, taj lik će mu se izražavati upravo na sasvim očekivani i realan način. Neće tom svom liku stavljati književni rečnik u usta samo zarad toga šta će kritika o tome da misli. Kod njega su scene ubistva krajnje monstruozna sa svim groznim i da tako kažem „opipljivim“ detaljima, problematični porodični odnosi su veoma sirovi i psihodelični… Jednostavno on je genijalni poznavalac materije svog žanra i to radi u skladu sa svojim statusom u njemu, veoma slobodno se izražavajući sa ogromnom dozom samopouzdanja. Uvek je na visini svog zadatka i to je ono što ga čini jednom od najcenjenijih i najčitanijih pisaca današnjice.

E sad, on je dotakao mnogo književnih žanrova, a da li će vam se nešto od toga dopasti ili ne, to je već stvar afiniteta. U svakom slučaju, ako vam se možda nije neka njegova knjiga dopala, ne odustajte nikako jer ćete u njegovom opusu sigurno naći i svoju omiljenu knjigu. Trebaće vam vremena da se malo naviknete na njega, ali privikavanje ne traje dugo. Pružite mu šansu kroz prva poglavlja i zgrabiće vas u svoje kandže zasigurno.

Tako je i kod mene bilo sa ovim njegovim najsvežijim serijalom. O prvoj knjizi sam već pisala utiske. Bili su to jedni od mojih prvih utisaka na blogu pre godinu i po ili dve. Ko nije pročitao, evo ga link (kliknite na sliku ispod):

Gospodin Mercedes - Stiven King

Neke njegove ranije knjige koje sam čitala mi se nisu toliko dopale kao ova. Ovo je zapravo klasičan psihološki triler, odnosno serijal za sve ljubitelje onih pravih izvornih trilera. Ko ne voli Kingova horor i SiFi dela, a zaljubljenik je u psihološke trilere i krimi romane, ovo mu se može dopasti.
Dopada mi se što je u konkretno ovom romanu dosta dotakao i samog sebe kao književnika. Indirektno je prokomentarisao književnu kritiku, studente književnosti kojima je i sam predavao, pa i nas čitaoce koji se stalno pravimo pametni kako je ova knjiga vredna ili ona knjiga manje vredna bla bla… Ima jednu genijalnu rečenicu u ovom romanu vezano za to, a koja glasi „To je samo moje mišljenje. A mišljenja su kao dupe: svako ima po jedno.“…

Da ja ne davim ovde baš previše. Imala bih još mnogo toga da kažem, ali ne želim da vas udavim, pa da me zaboravite. Nadam se da nećete. ?

MENI OMILJENI CITATI IZ KNJIGE

I ovaj put preskačem ovaj moj odeljak po nekom mom ustaljenom šablonu i prepuštam vas majstoru u potpunosti. Sem toga, kod Kinga su maestralne čitave stranice knjige. On nije pisac kome se mogu izvlačiti citati, pa me iskreno mrzi da čitava poglavlja ili stranice prekucavam ovde. Ako budete čitali shvatićete o čemu pričam.

Nadam se da sam vas kroz moje utiske već dovoljno ubedila da trebate pročitati makar nešto od Kinga da biste imali sa čime uporediti i ostale autore ovog žanra. Biće teško, jako teško, verujte mi na reč ?

KORICE

Lux povez, ubedljivo. Znate koliko volim ovaj Vulkanov povez po krajnje pristupačnim cenama. Dodali su i obeležavač trakicu… Neću da budem dosadna, ali sve pohvale izdavaču za ovo po milioniti put!

BOOK TREJLER ZA KNJIGU „KO NAĐE – NJEGOVO“

ZAKLJUČAK

Knjizi „Ko nađe – njegovo“ sam dala maksimalnih ★★★★★ (5*) na GoodReads-u. Neću više obrazlagati zašto, već sam sve rekla. Sve preporuke za one prave i istinske ljubitelje trilera i krimića. Ovaj serijal će vam doći kao specijalitet iz egzotične kuhinje. ?

Al’ se isfrljah sa metaforom, svaka mi čast! hehehe

Do neke nove knjige, ljubi vas sve vaša knjigoholičarka iz Zemlje Knjiga.

ZVANIČNI PODACI O KNJIZI:

Ko nađe - njegovo Korice knjige Ko nađe - njegovo
Bill Hodges Trilogija
Stiven King
Triler
Vulkan
2016.
Tvrd povez
344

Maestralni roman o čitaocu čija opsednutost povučenim piscem poprima čudovišne razmere i o moći ispredanja priča iz pera majstora tog zanata – knjiga u kojoj nastupa trio nesvakidašnjih likova koje je King predstavio u romanu Gospodin Mercedes.

„Probudi se, genije.” Tako počinje Kingova nepodnošljivo napeta priča o osvetnički nastrojenom čitaocu. Genije je Džon Rotenstajn, legendarni autor, tvorac čuvenog književnog lika Džimija Golda, koji decenijama nije objavio nijednu knjigu. Moris Belami kipti od besa, ne samo zato što je Rotenštajn prestao da isporučuje knjige, već zato što se neukrotivi Džimi Gold prodao zbog karijere u propagandi. Moris ubija Rotenstajna i prazni njegov sef: uzima gotovinu, ali pravo blago zapravo je gomila beležnica s najmanje jednim romanom iz Goldovog serijala.

Moris krije novac i beležnice, ali završava u zatvoru zbog drugog zločina. Tek nekoliko decenija kasnije dečak Pol Sobers pronalazi blago, a Bil Hodžiz, Holi Gibni i Džerom Robinson sad moraju spasti Pita i njegovu porodicu od Morisa, koji je posle trideset pet godina pušten iz zatvora, još luđi i nasilniji nego što je bio.

Možda će vas zanimati

Ostavi komentar

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00