Nikom ni reči je jedan od boljih kriminalističkih trilera koji sam pročitala u poslednje vreme. Činjenica da je ova knjiga izdata u ediciji “Dragulji Lagune” već sama po sebi dovoljno govori o tome da je u pitanju jedna zaista izuzetna knjiga.

“Nikom ni reči” – moj sinopsis

Priča počinje jednim naizgled prelepim odmorom na jezeru doktora Dejvida Beka i njegove supruge Elizabete koji su u braku sedam meseci. Njih dvoje se poznaju od malih nogu, a njihova ljubav traje već dvanaest godina. Njih dvoje su se prvi put poljubili dvanaest godina ranije ispod jednog drveta na jezeru na kojem su urezani njihovi inicijali i od tada se oni vraćaju svake godine tu da bi urezali po jednu crticu za svaku godišnjicu njihovog prvog poljupca. Tako je trebalo biti i te godine. Međutim, kada su odlučili da se malo opuste plivajući u jezeru, Elizabeta biva oteta, a Dejvid napadnut i ostavljen onesvešćen na jezeru sa teškim povredama. Ubrzo potom Elizabetino telo biva pronađeno, a za njenu smrt biva osuđen poznati serijski ubica pod pseudonimom Kilroj.
Čitava ta priča bi tu bila nesrećno rasvetljena da osam godina kadnije, na njihovu godišnjicu doktoru Beku ne stigne email koji sadrži poruku koju bi samo njegova pokojna supruga Elizbeta mogla da napiše.
Šta je u pitanju, ko je napisao i poslao tu poruku i ko mu to otkriva stare rane saznaćete u ovom zaista maestranom trileru od kog će vam se u pojedinim momentima lediti krv u žilama.

Moji utisci o romanu “Nikom ni reči”

Roman koji me je u nekim svojim momentima ostavio bez daha. Akcija kreće od tog momenta kada doktor Bek primi tu misterioznu poruku i traje don bukvalno poslednje stranice romana. Prepun je strepnje, jezivih momenata od kojih sam se ježila, akcije i neverovatnih obrta. Osim toga priča govori i o neraskidivoj ljubavi i ogromnom bolu; o jednoj ljubavi koja je nasilno i na užasan način silom prekinuta.

Izdvojiću i neke zanimljive citate koji su me oduševili:

“Naslušao sam se ja tih sranja kako je ‘Bolje voleti i izgubiti, nego nikada ne voleti’. Još jedna zabluda. Verujte mi na reč, nije bolje. Nemojte prvo da mi pokažete raj, a onda da ga spalite.”

“Žalbe koje smo uložili sudu daju tom čudovištu šansu da diše, da čita, da govori, da daje intervju za CNN, da ga posećuju razni dobrotvori, da se smeši. Dok se njegove žrtve raspadaju. Kao što sam već rekao, Bog ima smisla za humor.”

“Moj lekarski kod mi nalaže da ne smem da presuđujem. Tu su pravila vrlo prosta: prvo treba zbrinuti najteže povređene. Nije važno ko su ti ljudi niti šta su uradili. Treba lečiti one kojima je to najpotrebnije. To lepo zvuči kao teorija, a shvatam i otkud potreba da se tako razmišlja. Ali recimo da mog sestrića Marka hitno prebace u bolnicu zbog uboda nožem u isto vreme sa serijskim pedofilom koji ga je izbo i koji je ranjen iz pištolja u glavu i u životnoj je opasnosti, šta onda? Vi treba da odlučite, ali negde duboko u srcu, znaćete da je izbor lak.”

Tell No One-movieFilmska adaptacija knjige

Ova knjiga doživela je i svoje filmsko ostvarenje „Tell No One“ u francuskoj produkciji i režiji Guillaume Canet. U glavnim ulogama su Francois Cluset i Marie-Josee Croze. Još uvek ga nažalost nisam pogledala, jer imam dogovor sa mojim momkom da oboje pročitamo knjigu pre nego što pogledamo njenu adaptaciju. Deluje jako dobro i ima veoma visok rejting na IMDB-u.
Film je osvojio i 12 nagrada u 15 nominacija.

Evo ga i trejler za film:

Zaključak – moje najiskrenije preporuke!

Ovaj roman je od mene dobio na GoodReadsu najvišu ocenu ★★★★★ (5*).
Drago mi je da je izbor izdavačke kuće Laguna pao baš na ovu knjigu da je ubace u ediciju dragulja svojih izdanja i da je izašla u njihovom odličnom tvrdom povezu. Osim toga, obzirom da je ovo prva knjiga ovog američkog pisca koju sam pročirala, naravno da me je zainteresovalo da pročitam i ostale njegove knjige. Laguna ih je naravno izdavala, međutim koliko vidim većina ih je rasprodata. Razlog više da vas ubedi da je ovo jedan od zaista omiljenih pisaca Laguninih čitalaca koji vole ovu vrstu žanra. Nadam se da će reizdati neke od njegovih knjiga koje su rasprodate.
Sve u svemu jedna ogromna preporuka za sve ljubitelje trilera i bestselera. Ovo će biti jedna prava poslastica.

Zvanični podaci o knjizi:

Link za knjizi na stranici izdavačke kuća Laguna – LINK

Nikom ni reči Korice knjige Nikom ni reči
Harlan Koben
Trileri / Drama / Kriminalistički / Edicija Dragulji Lagune
Laguna
4. oktobar 2014.
Tvrd povez
360

Elizabetino telo je bilo pronađeno pored auto-puta br. 80, pet dana nakon što je oteta. Sudski veštak je utvrdio da je bila mrtva dva dana. To znači da je živa provela tri dana sa Elrojem Kelertonom, poznatijim kao Kilroj. Tri dana. Sama s monstrumom. Tri izlaska i tri zalaska sunca, prestrašena, u mraku, u onakvoj agoniji. Koliko se samo trudim da o tome ne mislim. Ima nekih područja svesti koja ne treba istraživati, gde ionako već sve vri.

Za dr Dejvida Beka gubitak je bio isuviše bolan. Svakog dana u poslednjih osam godina proživljavao je užas onoga što se dogodilo. Svetlucavo jezero. Bleda mesečina. Prodorni krici. Noć kada je ostao bez žene. Poslednji put kada ju je video u životu.
Svi mu govore da je vreme da nastavi da živi dalje, da zaboravi na prošlost, jednom za svagda. Ali, Dejvid Bek ne može da prihvati kraj. Na ekranu njegovog kompjutera pojavila se poruka, rečenica koju su znali samo on i njegova pokojna žena. Odjednom, Bek počinje da veruje u nemoguće – da je negde, nekako, Elizabet ipak živa.

Tajna ovog, verovatno najpopularnijeg, Kobenovog trilera leži u tome što će vam iz stranice u stranicu srce prelaziti iz vrtoglavo ludog pulsa u potpuni zastoj, što vas vodi od iskrenog saosećanja sa glavnim junakom do apsolutne nervne napetosti i sve vreme želite još.

4 Komentara

  1. Tako je dobra preporuka , da cu prekrsiti svoje pravilo da citam samo Love stories sa sretnim krajem 🙂

Napišite komentar