Dablin Strit – Samanta Jang (On Dublin Street #1)

od lanavujicic
Dablin Strit - Samanta Jang

Većini vas je ovaj serijal „Dablin Strit“ već jako dobro poznat, a mnogima je postao i omiljen iz oblasti ženskih ljubavnih i erotskih serijala. Za one koji su se dvoumili da li da ga čitaju, evo o čemu se radi i mojih utisaka o prvoj knjizi iz ovog serijala…

DABLIN STRIT – MOJ SINOPSIS KNJIGE

Džoslin je devojka koja se posle porodične tragedije u Americi vraća u Škotsku da započne novi život i pokuša da uguši tugu koja je izjeda. Prija joj da bude sama u Edinburgu, ali se ipak odlučuje da potraži neki stan koji će deliti sa cimerkom. Doseljava se u ulicu „Dablin strit“ kod jedne simpatične devojke koja u njenim očima deluje kao neko ko ne bi previše zapitkivao niti se mešao u njen život i ko bi joj kao cimer pružio mir koji je joj preko potreban. Međutim, u životu se većina stvari ne dešava baš onako kako mi to priželjkujemo, pa tako i ona igrom slučaja upoznaje Brejdena Karmajkla i život ubrzo počinje da joj se veoma komplikuje.

MOJI UTISCI O KNJIZI „DABLIN STRIT“

E, ovako…
Ja sam ovu knjigu pročitala pre oko dve godine prvi put. Bila je to prva ženska erotska knjiga koju sam uzela da pročitam. Posle tog prvog čitanja dala sam joj, verovali ili ne, jednu ili dve zvezdice na GoodReads-u.

Zašto?

Svako ko prvi put uroni u ovaj žanr, teško da će mu se dopasti iz prve. To sam nekako skontala. Uvek bude PREVIŠE svega i niko nije baš potpuno pripremljen na to. Osim toga, naš jezik je potpuno drugačiji od engleskog i zato je izuzetno teško prevoditi ovaj žanr. Nikako ne zvuči isto kada neku eksplicitniju situaciju opišete na engleskom i na našem jeziku. Nekako ostavlja potpuno drugačiji utisak. Na našem jeziku to sve deluje previše prljavo i izveštačeno. Verovatno zato mi je i trebalo vremena da se na to naviknem, kao i mnogima.

Pročitala sam prva tri dela ovog serijala tada i tu stala u iščekivanju nastavaka. Kako su delovi odmicali tako sam se i ja polako navikavala i počela da se osećam opuštenije.
Posle ta prvatri dela Samantinih knjiga na mom repertoaru je usledila trilogija „Pedeset nijansi sive“ koja je da kažemo stepenik više u tom pogledu. Zato, kada se osvrnem na ovaj Samantin serijal „Dablin Strit“, shvatam da je on zapravo bio i više nego odličan, samo da je meni usled moje „zgrčenosti“ i zgranutosti ostavio loš prvi utisak.

Pošto su u međuvremenu izašli nastavci, a ja „sazrela“ po pitanju ovog specifičnog žanra, rešila sam da krenem polako iz početka i da ih pročitam ponovo sve. Nisam u tome pogrešila.
Ovaj serijal više spada pod NEW ADULT žanr gde su likovi uglavnom tog nekog starosnog doba studenata i postdiplomaca. New Adult je ljubavno-erotski žanr za nešto mlađe. Pod „nešto mlađe“ smatra se uzrast od 18-25 godina, mada je veoma omiljeni žanr i kod onih mnogo starijih. Vraća u neke mlađe dane i bavi se temom prvih ozbiljnijih ljubavnih iskustava.

Samanta odlično piše, veoma je dopadljiva i za nekoga ko još nije nikada pročitao ništa ih ovog žanra, ovo može biti odličan početak. Mnogima je upravo ovaj prvi deo i omiljeni i mada je sada skočio u ponovnom čitanju sa jedne na čak četiri zvezdice, ipak onaj treći deo koliko se sećam za mene nosi utisak najboljeg.
Za likove Džoslin i Brejdena se nisam toliko vezala koliko za one iz tog trećeg… ili je priča bila jednostavljno jača. Ne znam. Videćemo još kroz moje ponovno čitanje.
Mislim da je pomalo glupo što su uopšte spominjali Pedeset nijansi na omotu rečima: „Roman od kog će Pedeset nijansi pocrveneti“. ZAŠTO???? Prvo, nema veze mnogo sa „Pedeset nijansi“ ni u kom slučaju osim možda žanrovski, a drugo potpuno je suprotno. „Pedeset nijansi“ je ipak daleko eksplicitniji. Dakle, potpuno bespotrebna i netačna stvar.

No, kako bilo…istina je da će se svim ljubiteljima trilogije Pedeset nijansi sigurno dopasti i ovaj Samantin serijal „Dublin Strit“.

Veoma dopadljivo, emotivno ljubavno štivo sa začinom erotike iz ženske perspektive i proizišlo iz pera jedne mlade simpatične spisateljice.

ENGLESKO I AMERIČKO IZDANJE KNJIGE

MENI OMILJENI CITATI IZ KNJIGE

Mislim da ovo nisu knjige iz kojih treba izvlačiti citate. Ne zato što umeju biti vulgarni, već zato što onome ko nije u priči ne bi značili ništa. Izgledalo bi kao gomila nabacanih erotskih odlomaka. Sem toga, ovo nije literatura iz koje se izvlače neki mudri i zanimljivi citati, već je samo priča za čitanje u celosti zabavnog karaktera. Više je nalik na vikend ljubavne romane, koji su podignuti na malo viši stepen i komercijalizovani u vidu bestseller romana za širu masu.

TREJLERI ZA KNJIGU I OSTALE ZANIMLJIVOSTI

Pošto ovde nema citata koje bih mogla da podelim, evo ga jedan simpatičan fun made trejler za knjigu koji vam može probuditi maštu:

Autorka je napravila i jedan mali obilazak po Edinburgu i svih lokacija gde je njen roman smešten. Zanimljivo može biti čak i onome ko baš i ne zna engleski da stvori slike u glavi pre ili posle čitanja knjige:

ZAKLJUČAK

Knjizi „Dablin Strit“ sam dala ★★★★ (4*) na GoodReads-u i moram priznati da sam zaista uživala u ponovnom čitanju ovog prvog dela.
Znam da nisam u ovom mom članku baš previše rekla o knjizi, ali nema tu šta mnogo kod ovakvih romana da se kaže, osim – upalite klimu i ohladite sobu jer ovi romani podižu temperaturu… ?
Ja krećem sa čitanjem drugog dela „London Roud“…..

Ljubi vas sve vaša knjigoholičarka iz Sveta Knjiga.

ZVANIČNI PODACI O KNJIZI:

Dablin strit Korice knjige Dablin strit
(On Dublin Street #1)
Samanta Jang
Ljubavni / Erotski / New Adult
Laguna
8. april 2013.
Mek Povez
384
Eli Gilić

Roman od kojeg će Pedeset nijansi pocrveneti.

Pre četiri godine Džoslin je napustila tragičan život u Sjedinjenim Državama i počela iznova u Škotskoj, zakopavši tugu, ugušivši demone i odlučno nastavivši dalje kroz život ne vezujući se ni za koga. Njen samački život joj godi – sve dok se ne preseli u Dablin strit, gde će upoznati čoveka koji će joj iz temelja uzdrmati pažljivo čuvan svet.

Brejden Karmajkl je navikao da dobija sve što poželi, i odlučan je da odvede Džoslin u krevet. Znajući koliko je zatvorena za nove veze, Brejden joj daje ponudu kojom će zadovoljiti njihovu snažnu uzajamnu privlačnost bez ikakvih obaveza.

Ali Džoslin prekasno shvata da Brejden želi više od strasti. Tvrdoglavi Škot želi da otkrije tajne… duboko skrivene u njenoj duši.

Zadivljujuće strastven i opasno romantičan, roman Dablin strit je očaravajuća priča o iskupljujućoj snazi ljubavi.

Možda će vas zanimati

2 komentari

Branislava 10. oktobra 2016. - 08:26

Tebi cista petica za pronalazenje i stavljanje obilaska Edinburga, bas sam uzivala, a i nasa draga Samanta je neodoljiva. Toliko ima neke miline i dobrote u njoj. Ali, eto prvi put se ne slazemo oko ocene – meni zasluzuje peticu, jer je savrsena u tom zanru. Ima sve i u pravoj meri: simpaticne likove za koje se odmah vezemo, dobar , sazet zaplet, puno duhovitih dijaloga ( sto meni licno odmah odredi da li mi se dopada knjiga ), dobre sporedne likove za koje odmah pozelimo da i oni dobiju svoju pricu, „ljubavne “ scene sasvim odgovarajuce za taj zanr i ono sto stvarno nervira ( i to si odlicno naglasila ) je to pominjanje „Pedeset nijansi“ – pitam se da li je PR ili vec ko to radi u Laguni uopste procitao te knjige, kad je srocio tu glupu reklamnu recenicu.

Reply
Bube 16. oktobra 2016. - 01:10

Slazem se sa tobom po pitanje kad izdaju neku novu knjigu i kad porede sa neki poznati serijal/knjigu,nekako u zadnje vreme to je puno,i mislim da nije bas najbolja strategija za privlacenje ljubitelje knjige(moje misljenje) 😀
A tebi,svaka cast na super recenziju,uzivala sam citajuci 🙂
Ovo je jedan od moje omiljene serijale!

Reply

Ostavi komentar

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00