Recept za ljubav – Kejti Ford

od lanavujicic
Recept za ljubav - Kejti Ford

„Recept za ljubav“ je jedna preslatka ljubavna priča za sve ljubitelje pravog i izvornog chick-lit-a. Ja bih je izdvojila kao idealnu za razonodu na plaži.

„RECEPT ZA LJUBAV“ – MOJ SINOPSIS

Zoi učestvuje na kulinarskom takmičenju kuvara amatera u Engleskoj koje će prenositi nacionalna televizija. Ne očekuje pobedu, ali svesna je toga da je odlična kuvarica i velika zaljubljenica u kuvanje. Takmičenje se događa u jednoj veoma živopisnoj engleskoj provinciji, a ona je sa ostalim takmičarima smeštena u jednoj seoskoj kući čiji domaćini su se prijavili hostuju takmičarsku ekipu na samom početku takmičenja. Sve bi išlo veoma glatko da se potpuno nenadano Zoi nije počeo dopadati jedan od sudija na takmičenju na kom učestvuje. Ni on nije potpuno ravnodušan, a to Zoi može koštati takmičenja o kom je oduvek sanjala. Kada bi imala nešto sa njim to bi moblo ne samo da osujeti eventualnu pobedu na tom takmičenju već i neke njene životne snove i želje. Da li je jedna ljubavna avantura vredna toga, saznajete u ovom predivnom ljubavnom romanu maestralne spisateljice Kejti Ford.

MOJI UTISCI O KNJIZI „RECEPT ZA LJUBAV“

Najiskrenije zaista nisam previše očekivala od ovog romana. Korice su me strašno privukle jer naprosto obožavam ilustrovane korice, pogotovu ovakve koje prosto mame da je uzmete u ruke ubeđujući vas da je u pitanju neka lepa životna priča za žene i sve romantike.

Ne samo da je u pitanju lagana ali strastvena ljubavna priča, već sam i ogladnela uz ovu knjigu. Podsetiće vas na one prelepe romantične filmove gde se hrana i ljubav prepliću, poput recimo „No Reservations“ (Bez rezervacija) ili „The Hundred-Foot Journey“ (Indijski začin za francuski način). Za romantika poput mene to može biti apsolutno obuzimujuće. Nisam ispuštala ovu knjigu i pored umora od posla uzimala sam je u ruke svako veče kada sam odlazila u krevet. Često me je i podizala iz kreveta jer je toliko živopisna po pitanju hrane da ne možete a da ne ogladnite. Rekla bih da ova knjiga nije za one koji drže dijetu. ? hahaha

Kad sada pogledam u ovu knjigu ja vidim svadbenu tortu od kapkejkova i jedan veliki krokenbuš za koji nisam znala šta je sve do sada. Čak sa ga i viđala negde, a da nisam znala šta je to. To je kolač-toranj od krckavih profiterola, nekada punjenih kremom i fiksiranih karamelizovanim šećerom. Zovu ga i „‘Crunch in the mouth“ što u bukvalnom prevodu znači „krckavo u ustima“. Evo kako on izgleda:

Krokenbuš (Croquenbouche)
Krokenbuš (Croquenbouche)

Posle ove knjige želim apsolutno sve knjige ove spisateljice da pročitam i što pre da ih nabavim. Sudeći po ovoj njenoj knjizi, ona je spisateljica koja će vam nabaciti osmeh na lice i popraviti vam raspoloženje. Jeste da je neka druga njena knjigu u pitanju „Francuska afera“ i nije „Recept za ljubav“, ali ovaj video najbolje opisuje njene romane:

MALO CITATA DA VAM ZAGOLICA MAŠTU

CITAT 1

„Sat i po kasnije, Zoi se odmakla da se divi svojoj torti. Sara joj je pomogla da odnese poslužavnike s kolačima do šatora. Ispalo je onako kako je zamislila. Gornji sloj podsećao je na krunu na velu, s kapkejkovima oblikovanim u ružice. Til se nadimao ispod njih, pričvršćen na nekim mestima grupicama kolača. A na dnu su kapkejkovi bili poređani u grupice od dva i tri kako i izgledali kao presečene ruže. Između njih je pobacala ružine latice, osušene tamnocrvene i sveže svetlo žute….“

CITAT 2

„Sumorno je gledala kamamber i pitala se može li celog da ga ispeče ili svaki kanape mora da bude veličine zalogaja, kad joj priđe neko otpozadi i poljubi je u vrat. Odskočila je pola metra.
>> Znao sam da si prijamčiva na dodir, ali ovo je samo poljubac.<<…“

KORICE

Kao što već rekoh, ovakve ilustrovane korice su nešto što ja ubedljivo najviše volim kod knjiga. Laguna je napravila genijalne korice, a i original je veoma sličan. Evo ih originali:

Link ka knjizi na stranici izdavača OVDE.

ZAKLJUČAK

Ne očekujte ne znam kakvu vrtoglavu priču, jer ovo je ipak samo lepršava ljubavna priča. Ako ste i vi od onih koji vole knjige koje popravljaju raspoloženje, vole da čitaju o lepim strastvenim ljubavima na prvi pogled, onda ovo može biti prava knjiga za vas. Pogodna je kako nešto mlađim čitaocima, tako i za one mnogo starije.

Ja ovoj knjizi dajem maksimalnih ★★★★★ (5*)  zbog toga što je na mene ostavila izuzetan utisak, što mi je došla u pravi momenat kao odlično osveženje i što ispunjava sva očekivanja jednog pravog lepog romantičnog chick-lit-a. Sjajno!

Velika preporuka i za neki godišnji odmor i kao lepršavo i lagano ljubavno štivo za plažu.

Stiker knjiga za plažu

ZVANIČNI PODACI O KNJIZI:

Recept za ljubav Korice knjige Recept za ljubav
Kejti Ford
Ljubavni/Chick-lit
Laguna
16. april 2015.
Mek Povez
334
Eli Gilić

„Šarmantno, zabavno i nadasve romantično! Savršena knjiga za poslepodnevni odmor.“ Closer

Kejti Ford, neprikosnovena kraljica ljubavnih romana, ovim romanom nudi pravi recept za sladokusce koji uživaju u romantičnim pričama koliko i u kremastoj toploj čokoladi ‒ najboljem društvu za čitanje.

Zoi je zaljubljenica u kuvanje i stoga se prijavljuje za novo kulinarsko takmičenje koje će se emitovati na nacionalnoj televiziji. Ona i ostali takmičari smešteni su u jednoj živopisnoj engleskoj varoši. Međutim, idilu kvari njena cimerka, koja želi da pobedi po svaku cenu i ne preza ni od čega kako bi ostvarila svoj cilj. Kao da joj takmičenje i cimerka ne zadaju dovoljno muka, neodoljivo je privlači Gideon, koga bi trebalo da obilazi u širokom luku zato što je sudija. Međutim, sudbina će se postarati da se njihovi putevi ukrštaju mnogo češće nego što bi trebalo. Zoi je rastrzana jer veza sa sudijom podrazumeva diskvalifikaciju. Pored toga, njena ambiciozna cimerka budno motri na svaki njen korak i neprestano joj otežava život.

Zoi će morati da bira između ljubavi i karijere dok bude pravila egzotične poslastice. A postavlja se i pitanje da li je Gideon vredan takve propuštene prilike.

Kejti Ford majstorski opisuje rađanje letnje ljubavi, isprva lepršave i slatke poput puslica, potom uzavrele poput flambiranih palačinki, a konačno uzdrhtale poput želea. Spremila je čitaocima pravu poslasticu u svakom smislu!

„Prava poslastica!“ Star Magazine

Možda će vas zanimati

1 komentar

Tanja 1. avgusta 2016. - 19:10

Kejti Ford ili Aleksandra Poter? ko je bolji? Ili neko terći?
Pomozi skeptičnom početniku u chick-litu koji se već par puta opekao i spreman je da odustane zauvek… kakvu odgovornost sam ti sad utrapila!

Reply

Ostavi komentar

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00