Ponovo s njim – Nataša Ikonić

od lanavujicic
Ponovo s njim - Nataša Ikonić

“Ponovo s njim” dolazi nam iz pera jedne sjajne domaće autorke. Volim kada mi godina počne odličnom knjigom! ♥ ♥ ♥

Sve je SPOILER FREE!

Uhhhh, odakle početi?! Ajmo prvo ovako…

Ponovo s njim – moj kratki sinopsis

Protagonistkinja se zove Marija. Ona ima 27 godina, završila je fakultet (hemiju) i na samom početku priče suočava se sa svojim prvim zaposlenjem kao profesorka hemije u jednoj srednjoj školi u Beogradu. Dakle, živi još uvek sa roditeljima u porodičnoj kući na Zvezdari i još uvek pati za svojim momkom koji je otišao pre 13 godina u Kanadu. Upravo zbog te jedne davne propale ljubavi, ona nikada nije uspela da se ostvari na ljubavnom planu. Tu su njeni prijatelji koji su uz nju kroz sve njene uspone i padove, ali i njen dnevnik, čije stranice kroz ovu knjigu pratimo 🙂 Da bi bolje razumela đake kojima predaje rešila je da otvori stranice svog starog dnevnika i priseti se svojih mlađih dana. Tada počinju da se otvaraju stare rane… Međutim, ne samo da su stare rane počele da joj se otvaraju, već stvari počinju ozbiljno da se komplikuju kada joj prošlost zakuca na vratima.

Kako će se Marija izboriti sa prošlošću, kako će pobediti pre svega sebe i svoje demone i naučiti kako da nastavi sa svojim životom…to je ono što vam neću otkrivati, ne bi bio fazon i to morate otkriti sami 😉

Dakle, knjiga je napisana u obliku dnevnika-memoara, što, koliko sam kao književni i kritički laik upoznata, ume da bude izuzetno komplikovan književni način izražavanja. Veoma je teško napisati knjigu u obliku dnevnika protagoniste, a da to bude uspešno. Autorka Nataša Ikonić je to sjajno uradila. Prosto sam proživljavala svaki Marijin dan zajedno sa njom. Trebalo mi je, naravno, nekih stotinak stranica knjige da se u potpunosti povežem sa junakinjom, ali kada se to dogodilo osećala sam sve njene strahove, svaku setu, svaku čežnju, zaljubljenost i mržnju. Naprosto, u nekim momentima me je naterala na suze, u drugim pak raznežila, a u nekim momentima mi je dolazilo da se posvađam i ja sama sa nekim.

Moram da napomenem da sam bila s početka veoma skeptična kada sam počela da je čitam. Naime, svi koji me dobro poznaju znaju da sam ja veliki skeptik po pitanju horoskopa, a protagonistkinja je devojka koja je opsednuta horoskopom. Dobro, pogledam tu i tamo po koji put horoskop, ali čisto iz zabave, mada ne verujem u njega. To je već neki moj lični stav, ništa više. Dakle, protagonistkinja sve što joj se u životu događa pripisuje zvezdama. Pomislila sam: “Uh, kako ću ja ovo prihvatiti, jer glavna junakinja je ne samo opsednuta horoskopom, već se i bavi njime…”. Međutim…. 🙂

Šta se desi kada se zaista zvezde poigraju sa našom sudbinom?! To ume da bude izuzetno zabavno i interesantno… 😀

Zašto ovo hoću da naglasim? Zato što će verovatno među potencijalnim čitaocima biti sličnih meni koji možda čak i ne podnose horoskop, pa knjizi neće dati šansu.

Dakle, ne samo da mi nije zasmetalo to što se kroz horoskopske znakove upoznajemo sa svakim likom iz knjige, već je to bilo beskrajno zabavno. U nekim momentima me je naterala na glasan smeh i suze. 🙂

Zapravo, ne samo to, nego sam neke dogodovštine čitala i naglas mom momku. Čak sam i njega zabavila, iako nema pojma o čemu se radi i nije čitao knjigu.

LOL 🙂

Šalu na stranu, ova knjiga definitivno izlazi iz okvira običnog chick-lit-a. Mnogo je više od toga.

Ima tu momenata komedije, romantike, nešto stidljivo i erotike (sa savršenom merom i po mom ukusu potpuno), malo i naznaka da će se sve pretvoriti u jedan krimi roman… Ali autorka apsolutno nije mnogo odstupala od prvobitne ideje i nije zalutala ni u jednom momentu. SJAJNO zaista!!!

Ima momenata koji mogu mnogo pomoći budućim i sadašnjim profesorima o tome šta znači ljubav prema tom plemenitom pozivu. Mislim da su to mnogi od nas zaboravili. Marija se u tom poslu odlično snašla.

Sve u svemu, u ovoj priči se može pronaći mnogo nas. Ono što je možda najvažnije, ova knjiga me je podsetila na to šta prava ljubav zaista znači i koliko nekad umemo da budemo slepi u potrazi za njom.

Ljubav nije uvek ono što mislimo da jeste i ono što priželjkujemo…

Dakle, jedna preslatka knjiga koja vrtoglavo popravlja raspoloženje. Još mi je draže što je u pitanju naša domaća autorka o kojoj se još uvek nedovoljno zna. Ovo je njen debitantski roman u izdanju Lagune (link ka stranici knjige na websajt-u izdavača).

Očekujem sa nestrpljenjem njenu drugu knjigu za koju čujem da je u pripremi!

Ovaj roman je od mene na GoodReads-u dobio najvišu ocenu ★★★★★. Zaista, zaista, i još jednom ZAISTA je zaslužuje.

Sve pohvale Nataši Ikonić i sve preporuke za sve ljubitelje lepih romantičnih komedija! Uživaćete do poslednje stranice!

Jedna mala zamerka izdavaču Laguni:

Korice su izuzetno slatke i, kao i uvek kada je Laguna u pitanju, broširani povez je odličan, ALI natpis na knjizi “Vreme je da postanem lepotica” nema apsolutno nikakve veze sa knjigom. Tačno je da protagonistkinja i na početku i na kraju preispituje svoje ciljeve i uspehe, ali nijedan od njih nije bio da postane lepotica. Osim toga, to i nije toliko važno, tako da mi nije jasno šta to traži tu?! 🙁

Čista anti-reklama, ako mene pitate!!! Tako da bih preporučila izdavačima i urednicima, ne samo Lagune u uvom slučaju, već i svim ostalim, da obrate pažnju šta rade kada dizajniraju korice i sastavljaju sinopsis za knjigu! Ja se prečesto hvatam za knjigu na osnovu njenih korica. Ne kažem da je to dobro, međutim na mene ostavljaju ogroman utisak.
Evo, palo mi je na pamet šta bih ja to stavila na naslovnicu ove knjige. Recimo: “Vreme je da se uozbiljim!”. E to bi već imalo neke veze sa knjigom i imalo bi mnogo više smisla. Osim toga, to glavnoj junakinji često njeni prijatelji i govore. Smatraju je neozbiljnom…Dizajneri Lagune obično rade odlično svoj posao i volim njihove korice, ali ovo što su ovde stavili… NO NO NOOO!!! 🙂

Detalji o knjizi:

Ponovo s njim Korice knjige Ponovo s njim
Nataša Ikonić
chick-lit
Laguna
17. oktobar 2014.
Mek povez
344

Vreme je da postanem lepotica!

Marija ima 27 godina, nema posao ali ima završen fakultet, i živi sa roditeljima mirnim i usamljenim životom u kući na Zvezdari. Ima samo nekoliko prijateljica i jednog prijatelja, Lazu. Amaterski se bavi astrologijom, obožava romantične komedije i juri momke koji je nesvesno podsećaju na njenu prvu ljubav Anđelka, koji već dugo živi u inostranstvu. Simpatična i plahovita, ona liči na devojku koja odbija da odraste.

Ali sasvim iznenada, kako to obično u životu biva, za samo nekoliko meseci Marijin život će se potpuno promeniti. Dobiće posao kao nastavnica hemije, investitori će kupiti njenu porodičnu kuću i plac pa će uslediti selidba, i na kraju, neočekivano i bez najave, kao u romantičnim komedijama, njena prva ljubav vraća se u Beograd. Naizgled, sve je savršeno...

Roman Ponovo s njim Nataše Ikonić je knjiga o emocijama i strastima koje plamte u nama, ali istovremeno duhovita i poučna romansa o unutrašnjem sukobu devojke i žene u jednom biću. Upoređivan sa delima njene slavne koleginice Sofi Kinsele, ovaj šarmantni roman, pisan u maniru dnevnika, zapravo je vodič za ljubav koja se razvija putem iskrene i neobuzdane strasti.

Možda će vas zanimati

1 komentar

Una 25. mart 2016. - 22:08

Ova knjiga nadilazi chik-lit definitivno. Mene je oduševila najiskrenije. <3

Reply

Ostavi komentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00