Nemoj da me zaboraviš – Jancee Dunn

od lanavujicic
Nemoj da me zaboraviš - Džensi Dan

Ova knjiga je dugo i beznadežno stajala na mojoj polici. Pitala sam se zašto sam je uopšte i kupila. Međutim, kako sam u nekom contemporary i chick-lit raspoloženju, reših da joj ipak dam šansu.

Bilo je ovo prijatno iznenađenje… ?

Tek nakon što sam je pročitala došla sam do saznanja da spisateljica Jancee Dunn ima prilično impozantnu biografiju kao publicista. Radila je kao novinar za mnoge prestižne časopise poput Roling Stone-a, Vouge i NewYork Times i kao novinar radila intervjue, profile i naslovnice za mnoge poznate ličnosti poput Madone i Bred Pitt-a.

Sve se to se očigledno odrazilo i na njene knjige/novele koje je napisala.

SPOILER FREE – čitanje ove recenzije neće pokvariti doživljaj budućim čitaocima ove knjige…

NEMOJ DA ME ZABORAVIŠ – MOJ SINOPSIS

Knjiga se bavi oživljavanjem tinejdžerskih dana glavne junakinje Lili.
Nakon što naprasno izađe iz dugogodišnjeg braka i nakon što dobije produženi odmor na poslu zbog nemogućnosti da prihvati novonastalu situaciju u svom životu pošto joj se svet polako raspada, ona se vraća sa svojih 38 godina u roditeljsku kuću. Tamo zatiče stare postere, audio kasete sa nasnimljenim pesmama i svoje uspomene na tinejdžerske dane.
U isto vreme stiže i poziv da prisustvuje svojoj dvadesetogodišnjici mature.
To joj otvara priliku da se ponovo sretne sa drugaricama iz srednje škole, da izgladi odnose sa nekim od njih i da ponovo sretne svog bivšeg momka Kristijana prema kojem i dalje gaji neka skrivena osećanja, a koji je igrom slučaja takođe sam. Pruža joj se šanse da ponovo proživi tinejdžerske dane i ispravi sve greške koje je davno počinila. Sve deluje kao bajka…
Međutim, šta se desi kada neki ljudi više nisu ono što su nekada bili ili šta ako oni jesu ostali isti, ali na njih više ne gledamo istim očima.

MOJI UTISCI

Veoma iznenađujuća knjiga, sa veoma poučnim situacijama. Prilično me je zabavila! ?

Ima dosta momenata u knjizi koje pobuđuju sećanja na prve poljupce i prva velika iščekivanja. Moram priznati da, možda nisam preplakala kao u nekim knjigama do sada, ali budi neku setu definitivno ?

Dobro, glavna junakinja u ovom romanu nije preterano dopadljiva, ali mislim da nije ni poenta u tome ?

Moja topla preporuka za sve one koji vole dobar contemporary/moderan roman iz svakodnevnog života i za one koji su se pitali šta bi se desilo da nam život pruži još jednu priliku da ponovo proživimo svoje srednjoškolske dane…
Da li je to ono što bismo zaista želeli?!

Povukla bih neku paralelu sa romanom Nataše Ikonić – „Ponovo s njim“, dosta su slične tematike, mada je to svaka od autorki uradila na sebi svojstven i jedinstven način. Rekla bih da kome se dopala knjiga Nataše Ikonić, uživaće sigurno i u ovoj knjizi ?

Kod mene je ova knjiga dobila zasluženih ★★★★ (četiri zvezdice od pet).

Ja sam je kupila jednom prilikom kada je Laguna imala onu ludačku akciju 10 za 999 din. Eto, bila mi je zanimljiva po koricama, pa se ispostavilo da sam ubola jako dobru knjigu ?

Nažalost, koliko vidim, tom prilikom je u Laguni i Delfi knjižarama ova knjiga rasprodata, a sumnjam da će je ponovo izdavati, mada nemam zvaničnu informaciju o tome. Čak i na Book Depository je rasprodata. Malo sam istraživala po internetu i ukoliko budete hteli da je ipak nabavite, videla sam ih nekoliko dostupnih na Kupindo i Limundo oglasima, a što se tiče pune cene koja je koliko vidim između 600-750 din ima je na lageru u knjižarama Leo (www.leo.rs).

E, da…prošli put sam nagrdila Lagunu za propust u koricama kod romana Nataše Ikonić, a ovaj put ih pohvaljujem, jer je naša korica mnogo lepša i zanimljivija od originala na engleskom. Mada, možda je ovo moje subjektivno mišljenje…ne znam, procenite sami, a ja im dajem pohvalu ovaj put ?

ZVANIČNI PODACI O KNJIZI:

Nemoj da me zaboraviš Korice knjige Nemoj da me zaboraviš
Jancee Dunn
chick-lit
Laguna
2011
Mek povez
275

„Puna čežnje, dobro napisana i krajnje smešna.“
The New Yorker

Ovaj komičan i zajedljiv roman savršen je za svakog ko poželi da se s nostalgijom osvrne na svoj život i upita da li ga je mogao drugačije proživeti da je...

Lilijan Kertis ima trideset osam godina i zadovoljna je svojim životom. Uživa u svakodnevnoj rutini producentkinje njujorške tok-šou emisije. Njen odnos s mužem nije uzbudljiv ali ona je time zadovoljna. Najsrećnija je kada uveče stigne kući i uvuče se u pidžamu. A onda je iznenada, kao iz vedra neba, pogađa šokantna vest: muž želi razvod.

Potresena, Lilijan uzima odsustvo s posla i vraća se roditeljima u predgrađe Nju Džerzija. U svojoj dečjoj sobi, gde posteri Djuran Djurana i grupe Skviz ukrašavaju zidove, pronalazi da su sećanja na doživljaje iz srednje škole pravi melem za njene probleme. U želji da ponovo proživi tinejdžerske dane ponovo sluša stare kasete, miri se s drugaricom iz srednjoškolskih dana koju je nekada izneverila i s uzbuđenjem iščekuje proslavu dvadesetogodišnjice mature generacije 1988. Srednje škole Betel. Lilijan u tome vidi šansu da obnovi vezu sa davno izgubljenim momkom Kristijanom Samersom, koji će takođe doći na proslavu. Hoće li ta veza biti kao iz bajke ili će idealizovanje prošlih vremena biti mač sa dve oštrice?

Možda će vas zanimati

Ostavi komentar

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00