Obožavateljka – Rejnbou Rauel

od lanavujicic
Obožavateljka - Rejnbou Rauel

Obožavateljka je definitivno jedan od romana koji se teško ispušta iz ruku.

OBOŽAVATELJKA – MOJ KRATAK SINOPSIS

Kat je velika obožavateljka Sajmona Snoua (aluzija na Harija Potera) od malih nogu zajedno sa svojom identičnom sestrom bliznakinjom Rinom. Toliko su opsednute od svog detinjstva likovima iz svog omiljenog romana da ne samo da sakupljaju sve moguće što im padne pod ruke vezano za taj serijal knjiga, već postaju i popularne na sajtu fanfixx.net na kome se ostavljaju priče fan-fikcije. One kreću na fakultet, međutim Katina sestra Rina ne želi više da piše priče o Sajmonu Snou, ne želi više da bude u svetu fan fikcije, želi da odraste i (ono najgore za Kat) ne želi da deli sobu u studentskom domu sa svojom sestrom.

Kat, kao veoma nedruštvena osoba ulazi u problem kako sa okolinom, tako i sama sa sobom.

Obzirom da je Kat upisala studije književnosti, ali i da nema više podršku svoje sestre, postavljaju se pitanja:

  • Da li će se Kat konačno osamostaliti?
  • Da li je spremna da konačno počne da piše svoje priče, a ne priče sa tuđim likovima?
  • Da li će Kat ikada odrasti?

MOJI UTISCI – NEMA SPOILER-A

Kao prvo, nisam imala pojma da postoje sajtovi na kojima se okupljaju ljubitelji i fanovi nekih knjiga, serijala i slično gde isti ti fanovi pišu nove priče ili nastavke za tuđe junake. Nisam zapravo znala ni da je to apsolutno legalno. Ispostavilo se da jeste sve dok na tim pričama ne zarađuje niko osim originalnog autora. Kada sam zaista zagrebala malo po internetu imala sam šta i da vidim. ? Recimo, svi dobro znamo koliko Pedeset Nijansi Sive ima fanova. Kada sam ukucala „Fifty Shades fanfiction“ izbacilo mi je nekoliko HILJADA priča, što ispričanih na potpuno drugačiji način, što nastavaka, što momenata koji sama spisateljica nije ubacila u svoj roman. ?
Apsolutno LUDILO!!!

Sve u svemu, da nije bilo ovog romana, ja za to nikada ne bih saznala.

Ovaj roman Obožavateljka ili Fangirl, kako je u originalu, je neverovatno popularan roman širom sveta evo sata već punih dve i po godine (možda i malo više) od kako se pojavio. Ja sam slušala i čitala o njemu na svakom mogućem booktube kanalu ili blogu o njemu. Apsolutno svima se dopao, mada mi iskreno originalne korice nisu previše obećavale kao da je to nešto što bi se meni dopalo.

Evo ih korice u originalu (ima nekoliko specijalnih izdanja koja su izašla):

Fangirl – specijalna engleska izdanja
Fangirl – specijalna engleska izdanja

Ipak, obzirom na prašinu koju je podigla, ja sam je takođe nestrpljivo očekivala i eto je konačno i kod nas u izdanju Derete. ?
Dakle, kako obično kažu – ne sudi o knjizi po koricama, eto još jednog primera da se ne zagledamo uvek u njih i da ih ne odbacujemo uz predrasude. Ipak, moram da priznam da mi se Deretine korice mnogo više sviđaju. Nekako mi više obećavaju i ne deluje baš kao dečija knjiga, što i nije. Slatke jesu korice u originalu, ali možda previše slatke. ?

Ne mogu da kažem da me je ovaj roman apsolutno oduvao kao neki romani do sada što su umeli glavu da mi pomere sa mesta, ali nešto magično definitivno u njemu postoji. Na GoodReads-u sam u dala ★★★★★. Neka povezanost sa glavnom junakinjom je bila prisutna kod mene od prvih do poslednjih strana…ne umem to baš najbolje da objasnim. ?

Neobičan je skroz, jer kroz roman pratimo i njenu ličnu priču u Sajmonu Snou koju ona pokušava da završi i objavi pre izlaska poslednje knjige originalnog pisca. Želela je da ona bude ta koja će završiti priču prva i staviti tačku na serijal o Sajmonu Snou. ?

KO JE TAJ SAJMON SNOU?

Sajmon Snou i njegov protivnik/prijatelj Baz
Sajmon Snou i njegov protivnik/prijatelj Baz

Sajmon Snou je junak poput Harija Potera. Veoma slična priča je u pitanju što je i bio cilj spisateljice Rajnbou Rauel. Nije smela ili neje htela da se poigra sa Hari Poterom, pa je napravila aluziju na romane o Hariju. Isto je u pitanju škola za posebnu decu i škola za čarobnjake.

Rejnbou Rauel je nakon ovog romana „Obožavateljka“ napisala i roman „Carry On“ koja je zapravo priča o Sajmonu Snou. Dakle, njen takoreći nastavak ovog romana Obožavateljka i jeste upravo priča o Sajmonu Snou. Zanimljivo, zar ne?! ?

Međutim, nije to samo priča o Katinoj borbi sa fan fikcijom. Već borba za odrastanje, prva prava ljubav, prvo ozbiljno suočavanje sa razvodom roditelja i majkom koja ih je napustila itd. Dakle, priča je mnogo više od obične priče o zaluđenoj devojci.

Slučajno sam naletela na internetu na neku sliku devojke koja je prava Kat iz romana, tačnije ovo može biti definitivno slika za poster za film koji bih ja lično volela da snime, mada ne znam koliko je to moguće uzimajući u obzir da se ne bi tako lako napisao scenario za nju. Vidite ovo:

Obožavateljka Kat
Obožavateljka Kat

Da, ovo definitivno liči na devojku opisanu u romanu. Čak i na njenu sobu u studentskom domu. SJAJNO!!! hehe ?

Neću se ovaj put baviti citatima iz knjige, ima ih previše zanimljivih, ali sam takođe naletela na neke prelepe kolaže koje je neko napravio vezane za knjigu, pa ću njih postaviti ovde da ih vidite…

I na kraju, naravno, evo i trailera za knjigu. I njih ima dosta napravljenih, jer su fanovi ove knjige bili veoma vredni ?

Evo ih dva koja su se meni lično dopala:

Eto, ja ne bih više dužila o ovoj knjizi. Oprostite što se ovaj članak ovoliko odužio, ali zaista je toliko toga što bih vam o njemu rekla, a ovaj roman to zaista i jeste zaslužio.

Sve proporuke od mene i kao i uvek UŽIVAJTE!

ZVANIČNI PODACI O KNJIZI:

Obožavateljka Korice knjige Obožavateljka
Rejnbou Rauel
Ljubavni / Tinejdž / YA
Dereta
2015.
Mek povez
439

Kat, glavna junakinja ovog romana, velika je obožavateljka Sajmona Snoua (aluzija na Harija Potera), glavnog junaka istoimenog veoma popularnog serijala knjiga. Ok, ceo svet obožava Sajmona Snoua, ali Kat to shvata kao svoj životni poziv... i zaista je dobra u tome. Ona i njena sestra bliznakinja Rina „upoznale” su Sajmona Snoua još kao deca i to im je pomoglo da se suoče sa gubitkom majke koja ih je napustila.

Čitanje, i ponovo iščitavanje, „kampovanje” po forumima posvećenim Sajmonu Snouu, oblačenje poput junaka iz serijala – čini se kao da ne postoji ništa drugo.

Katina sestra je, na kraju, ipak uspela da preraste svoju dečju fascinaciju, ali Kat nikako ne može da se odvoji od svog heroja. Ona čak to i ne želi.

Kada su krenule na fakultet, Rina saopštava Kat da neće s njom da deli sobu u internatu. Kat ostaje potpuno prepuštena sebi, izvan sigurnog okruženja na koje je navikla, zabrinuta pre svega za oca, koji nikada do sada nije živeo sam.

Katina najveća briga je: da li otac to može?!

Da li ona može da nastavi dalje bez Rine koja je uvek bila tu za nju?
Da li je spremna da se osamostali? I napiše sopstvene priče a ne tuđe, tj. da li je spremna da ostavi za sobom nasleđe Sajmona Snoua...?

* * *

„Duhovita i nežna priča o odrastanju, istovremeno i priča o pronalaženju stvaralačkog izraza...
Dirljivo i zapanjujuće realistično.”

Publishers Weekly

„Magija ove knjige nije u čarobnim štapićima već u neverovatnoj sposobnosti Rauelove da izgradi kompleksne, živopisne, dinamične i veličanstvene odnose među likovima... Obožavaoci Eleonore & Parka, ali i drugi, knjiški moljci i štreberi, biće oduševljeni fantastičnim i verodostojnim opisom junaka koji su nalik njima.”

Booklist

„Apsolutno očaravajuće!”

Kirkus Reviews

„Rauelova uspeva da uverljivo oslika kako i neverovatno popularan univerzum fanfic proze, tako i ono što je u glavi osamnaestogodišnjakinje. Smatrajte me obožavateljkom ove šarmantne priče o odrastanju.”

 

–  Entertainment Weekly

Možda će vas zanimati

6 komentari

Una 25. mart 2016. - 21:52

Iskreno mene ni nakon ovog ne privlači da je što prije nabavom. Ne mogu reći sa je neinteresantna, tako da joj možda nekada i dam šansu.

Reply
Una 25. mart 2016. - 21:53

P.S. sorry za greške pri tipkanju.

Reply
Tijana 25. mart 2016. - 21:52

Vidjala sam ovu knjigu dosta po instagramu, ali iskreno, nikad mi nije palo na pamet ni da googlam o cemu se radi, sto je smesno jer provodim zivot bivajuci ~fangirl~.
Ahhh fanfikcije haha, citala sam ih mnogo pre nego sto sam pocela da citam knjige (naletela na mnogo bolje od nekih erotskih romana koji su objavljeni, oh oh), a i sama Fifty Shades, koliko znam je bila fanfikcija na Twilight 😀
Sve u svemu deluje zanimljivo knjiga, mozda je jedom i procitam (nakon sto procitam sve neprocitane knjige koje posedujem, gomilu pdf fajlova iz foldera, i konacno stavim ovu knjigu na listu to read).

Reply
zemljaknjiga 13. april 2016. - 16:19

Odlična je knjiga. Nemoj je propustiti. 🙂

Reply
Branislava 25. mart 2016. - 23:09

Vise me zainteresovalo ovo sa fan sajtovima, pa cim budem imala vremena bacam se da istrazim za neke omiljene mi knjige, a ja: isto kao u predhodnom komentaru, kada procitam gomilu knjiga, mozda i ovo dodje na red, jer si me , opet zaintrigirala 🙂

Reply
zemljaknjiga 13. april 2016. - 16:26

😀
Dobro, ovo je knjiga za nešto malo mlađe, ali ima nešto u njoj što je magično i čudno. Pazi, ovakve knjige su meni generalno uvek bile dosadne. Napisane su za mlađe čitaoce i ništa se u ovakvim romanima spektakularno ne dešava. Nije od onih romana za plažu ili za naš brz život gde tražimo obično romane koji će da nas prodrmaju žestoko i što brže bez predaha.
Ovaj roman se čita malo sporije, ali ima nešto magično u njemu što ne umem baš najbolje da objasnim što te vraća toj knjizi iz potpuno meni neobjašnjivih razloga. Valjda je to ono što je milione njih takođe opčinilo i stavilo je na listu najčitanijih i omiljenih knjiga YA žanra.
Slatko, magično i dopadljivo. Eto, tako bih je opisala.

Reply

Ostavi komentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00