Book Depository – poručivanje knjiga iz inostranstva

od lanavujicic
Book Depository - poručivanje

O čuvenoj online knjižari Book Depository malo se u Srbiji govori, a ona je u rangu najpoznatije online knjižare Amazon. Često me pitaju kako da poruče knjige iz inostranstva. Vide da kupujem knjige na engleskom jeziku i da vrlo često u rukama imam neke od najnovijih naslova.

Evo da odgovorim na pitanje. Za Srbiju jedini sajt koji nudi potpuno besplatnu dostavu je BOOK DEPOSITORY (klikni na sliku ispod za link ka sajtu):

Book Depository - poručivanje
Book Depository - poručivanje

Veoma jednostavno i efikasno funkcioniše i možete da poručite knjige na engleskom, francuskom ili nekom drugom stranom jeziku. Imaju naslove gotovo svih velikih svetskih izdavača, a što se tiče konkretno knjiga na engleskom imaju gotovo sve. Možete da odaberete da li želite da vam prikazuje cene u EUR ili USD ili koja vama već odgovara, ali imajte na umu da u zavisnost od toga koju valutu odaberete u toj valuti će vam i naplatiti pri poručivanju (osnovnu valutu možete podesiti u sekciji za podešavanje svog naloga).

Da ne biste lutali za ubuduće, na mom sajtu uvek možete da pronađete link ka Book Depository sajtu na svakoj stranici (baneri sa strane), a za sve knjige čije recenzije budem radila, na samom dnu članka postavljaću uvek tačan link ka knjizi gde je možete kupiti, kako na engleskom (Book Depository, dok se ne pojavi još neki servis koji će raditi besplatnu dostavu za ovaj region), pa tako i tačnu na stranicu izdavača te knjig,e ukoliko je na srpskom ili hrvatskom i ukoliko negde postoji.

Pakovanje u kojoj stižu knjige je tiskovina, kako ne bi podlegala carinskoj kontroli. Evo kako izgleda jedna pošiljka koja mi je stigla od njih:

Book-Depository - jedna pristigla pošiljka
Book-Depository - jedna pristigla pošiljka

MALA NAPOMENA:

Može se dogoditi da sve knjige, koje ste poručili u jednoj porudžbini, stignu u posebnim paketima. Nemojte da vas to brine, poštarina je svakako besplatna i to se događa zato što oni nekada skupljaju knjige sa više strana i od različitih dobavljača, pa ih šalju odvojeno.

Načini plaćanja prilikom poručivanja sa Book Depository

Knjige možete platiti na dva načina:
PayPal nalogom (ukoliko ga imate)
nekom deviznom karticom vezanom na devizni račun (Visa kartice), koji posle takođe možete vezati na PayPal ukoliko želite, ali ne morate.

Ukoliko nemate ni jedno ni drugo, možete se raspitati kod neke od banaka u vezi sa karticama kojima može da se plaća preko interneta. Bitno je da vaša kartica može da se koristi preko interneta, a to ćete znati tako što je vezana za neku vrstu deviznog računa, ima 4x po 4 cifre (ukupno 16) na prvoj strani i sigurnosni kod od 3 cifre na poleđini.

Ovo je primer kartica u Srbiji koje ja koristim i provereno rade (levo Komercijalna banka internet kartica, desno NLB visa Classic kartica):

Kako izgledaju bankovne kartice za plaćanje preko interneta
Kako izgledaju bankovne kartice za plaćanje preko interneta

Postoje 2 vrste kartica za plaćanje iz Srbije:

  1. Neke banke nude i kartice koje se otvaraju bez obaveze da posedujete tekući ili bilo koji drugi račun kod njih i rade na principu PREPAID-a (koliko uplatite na taj račun, toliko imate na raspolaganju). Recimo Komercijlna banka i Raiffeisen banka nude te takozvane INTERNET kartice. Kod nekih se naplaćuje samo uluga otvaranja kartice negde oko 250 din, a kod nekih je samo minimalna početna uplata na račun oko 10 EUR…Evo linkova za ove koje sam navela da znam da funkcionišu gde možete pogledati i raspitati se:
  2. Visa Classic kartica vezana za devizni račun u nekoj banci
    Ovo su kartice koje su vezane direktno za vaš redovni devizni račun. Ono što znam provereno da radi, jer je ja koristim već godinama za plaćanje preko interneta, ali i za neke druge transakcije preka inostranstvu, je NLB Visa Classic kartica vezana za devizni račun. Pošto imaju besplatan NLB klik sistem, ja uvek mogu da vidim stanje na računu, da sa dinarskog prebacim na devizni račun i to u koju god valut da želim, jer postoje valutne podpartije (USD i EUR na tom računu su odvojeni, ali je jedan broj računa u pitanju). Tako da na taj način po apsolutno najboljem kursu mogu da razmenim novac, uplatim na devizni koliko mi treba i u kojoj valuti želim (sve elektronski od kuće) i na taj način izbegnem lošu konvetziju prilikom plaćanja, nema iznenađenja itd…
    Za razliku od onih internet kartica, ovde uvek imam uvid u stanje na tom računu i ne moram da odlazim do banke da proveravam i uplaćujem novac na nju. Jedina mana je što košta oko 1600 din godišnje.
    Za više informacija o konkretnoj kartici:

Nadam se da sam uspela da onima koji još uvek nisu nikada poručivali preko Book Depository sajta, približim tu mogućnost, a onima koji već koriste možda će naći neki koristan savet vezano za instrukcije oko plaćanja, koji možda do sada nisu koristili.

U svakom slučaju UŽIVAJTE u vašoj kupovini i čitanju!!! 🙂

Možda će vas zanimati

Ostavi komentar

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00