Svetski dan knjige 2016. – dečiji praznik knjige

od lanavujicic
Svetski dan knjige 2016

Danas je 03.03.2016. –  Svetski dan knjige!!!

Svetski dan knjige je veliki dan! To je proslava autora, ilustratora, knjiga i (najvažnije) proslava čitanja. U stvari, to je najveća proslava ove vrste.

Odredio ga je UNESCO-a kao svetske proslave knjige i čitanja, i obeležava se u preko 100 zemalja širom sveta. Ovo je 19. godina za redom Svetskog dana knjige, a 3. marta 2016 deca svih uzrasta će se ujediniti da zajedno da cene čitanje.

Glavni cilj Svetskog dana knjige u Velikoj Britaniji i Irskoj je da podstakne decu da istražuju knjige i pronađu zadovoljstvo u knjigama i čitanju.

Postoji i drugi datum, a to je 23. april kada se proslavlja Internacionalni dan knjige.

Svetski dan knjige ili svet knjige i autorskih prava (takođe poznat kao Međunarodni dan knjige) je godišnji događaj koji se proslavlja 23. aprila, u organizaciji Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO). Na današnji dan ustanovljen je svetski dan za promociju čitanja, objavljivanja, izdavaštva i autorskih prava. U Velikoj Britaniji, dan se priznaje prvog četvrtka u martu. Svetski dan knjige obeležen je prvi put 23. aprila 1995. godine.

Veza između 23. aprila i knjiga je prvi put napravljena 1923. u jednoj knjižari u Kataloniji, Španiji.Bila je to ideja pisca Visente Clavel Andres-a iz Valensije kao način da ispoštuje autora Migel de Servantesa, koji je umro na današnji dan. Godine 1995. UNESKO je odlučio da će Svetski dan knjige i autorskih prava da se proslavlja 23. aprila, kao i datum je i godišnjica smrti Vilijama Šekspira i Inca Garcilaso de la Vega, kao datum rođenja ili smrti i nekoliko drugih istaknutih autora.

U USA, U Kensington, Merilend, Međunarodni dan knjige se slavi sa uličnom festivalu u nedelju koja uvek pada najbliža 26. aprilu.

Pošto se ovo danas više smatra dečijim praznikom knjiga, ovo je savršen dan da povedete vaše dete u najbližu knjižaru i upoznajte ga sa čarobnim svetom knjiga u koji tek treba da  🙂

Možda će vas zanimati

Ostavi komentar

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00