Strani BookTube-ri koje pratim

od lanavujicic
Booktuberi

Kao veliki obožavalac knjiga, naravno da pratim i u svetu šta je aktuelno. Zapravo, BookTube je u velikoj meri još više povećao moju želju za čitanjem i druženjem sa ljudima koji dele ovu moju veliku strast prema knjigama. Prvo da razjasnimo za sve one koji se sa ovim pojmom BookTube prvi put susreću… BookTube je isto što i YouTube, to je sve YouTube, svi se oni nalaze na YouTube-u, samo je se tako naziva popularni pravac na YouTube-u koji se tiče isključivo knjiga, a ljudi koji otvaraju i vode te internet kanale nazivaju se BookTube-ri (na srpskom Buktjuberi).

BOOKTUBE-logo

Nažalost kako kod nas to još uvek nije zaživelo, za sada jedino možemo da pratimo neke od stranih kanala na YouTube-u koji se bave temom knjiga. Ima ih iz gotovo svih razvijenijih zemalja sveta, pa ih možete naći na stranom jeziku koje je vama blizak i koji poznajete. Meni je to naravno engleski jezik, pa tako ja pratim sve BookTube-re koji su ili sa engleskog govornog područja ili rade svoj kanal na engleskom jeziku.

Moram da priznam da mi se kroz svakodnevno slušanje ovih kanala o knjigama nesvesno engleski jezik u drastičnoj meri popravio. Jednostavno kada vas nešto mnogo zanima i pratite iz čiste ljubavi ono o čemu pričaju, brzo i jezik uđe u uši. Nesvesno mi je engleski jezik postao kao maternji i više uopšte ne primećujem da slušam na engleskom jeziku. Naravno, obzirom na moju informatičku struku, engleski sam oduvek znala veoma dobro, ali ga nisam previše slušala kao sada, a i uši nam se pored prevoda filmova i serija prilično ulenjio. Tako da, ovo bi bila i moja preporuka svima koji vole knjige i žele da saznaju nešto novo, šta je to što se u svetu čita i koja su to nova izdanja koja su se pojavila, a može da im pomogne i u razvijanju njihovog engleskog ili nekog drugog stranog jezika koji su već počeli da uče. Zaista sjajna stvar koja je pomogla i meni.

Dakle, možda ovo neće biti previše zanimljiv članak za nekoga koji, nažalost, ne zna ni jedan strani jezik, ali nadamo se da će se pojaviti i neko ko će se oprobati u ovom medijskom Boom-u uskoro i kod nas. Navijam za to!!!

Ja, nažalost nisam previše fotogenična i prilično sam stidljiva da se oprobam u ovako nečemu, ali nadam se da ćemo uskoro imati na YouTube-u naše knjigoljubce koji su dovoljno smeli i odvažni da se u ovome oprobaju. Bili biste među prvima ljudi…ŠTA ČEKATE???!!! Možda se i ja osmelim pored vas…’AJMO!!! ?

Booktuber
Booktuber

VAŽNA MAPOMENA IZDAVAČIMA I KNJIŽARAMA!!!

Ono što je još važno da kažem, a o čemu sam rekla da ću pričati, to je koliko su BookTube-ri i Bloggeri važni za izdavače širom sveta. U Americi i Engleskoj, kao dve zemlje sa najviše objavljenih knjiga na svetu, oni se praktično oslanjaju na njih. Ovi ovde booktuberi koje ću danas spominjati nisu sponzorisani u bukvalnom smislu te reči, jer nekako od upravo tih nesponzorisanih ide i najiskrenija preporuka. Ima naravno i dosta njih koji su plaćeni da pričaju o knjigama koje izlaze i to je veoma unosan posao tamo. Ja ipak takve BookTube-re mogu da prepoznam i njih ne pratim mnogo, mada se od njih može saznati šta novo izlazi zanimljivo i šta je u najavama od stranih poznatih izdavačkih kuća. Ima i onih koji samo dobijaju knjige od izdavača na čitanje i recenziju. Najčešće čak dobiju besplatne ARC (Advanced Readers Copy) koji su nešto kao predizdanje namenjeno samo njima i kritici, tako da kroz ove knjihove kanale i blogove mogu čitaoce da pripreme na neko izdanje koje izlazi i da ispitaju tržište i zainteresovanost kako bi unapred znali koji tiraž da izdaju…

Naravno, nećemo da vređamo ovim pravu književnu kritiku, jer ona je nešto sasvim drugo. Ovo su, kao i ja, samo strastveni čitaoci koji su na kraju krajeva i najveći „prodavci“ kada je preporuka za običnog čitaoca u pitanju. Nadam se da će uskoro to i naši izdavači shvatiti i početi da nas primećuju i osluškuju. Ja ne želim biti sponzorisana, ali navijam da nas izdavači u Srbiji i regionu malo više slušaju i da konačno vidimo ta neka izdanja i kod nas kako ne bismo bili primorani da preporučujemo i čitamo strana izdanja. Na kraju krajeva, jako je mnogo onih koji ne mogu da čitaju na recimo engleskom jeziku i koji su ostali uskraćeni za neke jako dobre knjige. Kao primer ću naravno navesti več toliko oplakane knjige Colleen Hoover. Džabe mi ovde pričamo o tome koliko su njene standalone knjige i novele dobre, ako se sve i jedan naš domaći izdavač oglušuje o naše molbe da ih izda. Izgovori su posebna priča od nekih, ali najčešće odgovora od izdavača čak ni nema. ?
Osim toga, kako ne shvataju da dobijaju praktično besplatne reklame za sve knjige koje se nama dopadnu a mi ih izreklamiramo, pa mogli bi makar malo da nam pomognu da dođemo do tih knjiga koje nas zanimaju, jer ih mi možemo predstaviti čitaocima i našim istomišljenicima.

Booktuberi
Booktuberi

Nažalost, za sada od naših izdavača nikav glas nemamo. Bio je ovo veliki pomak Lagune pre neki dan (dan koji smo slavili) da objavi moj članak na njihovom sajtu vezano za jednu knjigu koja mi se dopala. Da li će se sve završiti na tome ili ne, obzirom da su nas ipak konačno primetili, videćemo…

PREPORUKE BOOKTUBERA…

Da se vratimo na moje preporuke nekih BookTube kanala…

Mnogi od njih imaju preko 10.000 pratioca, a neki dostižu i do brojki od 150.000 pratioca i više ?

E sad…koji su to najzanimljiviji BookTube kanali koje ja lično pratim već nekih godinu i po dana od kada sam saznala za BookTube zajednice i kanale…

Pre svega da vas upoznam sa nekim terminima koji oni često koriste, to su uglavnom skraćenice, pa da vam bude malo jasnije o čemu se radi.

  • BOOK HAUL – kupovina i nabavka knjiga (u bukvalnom prevodu Knjigolov ? )
  • WRAP UP – Retrospektiva pročitanih knjiga ili pregled pročitanih knjiga (u bukvalnom prevodu „Wrap up“ je „pretres“ na našem jeziku)
    Primer: November WRAP UP = pregled pročitanih knjiga u novembru…
  • TBR – To Be Read – Lista knjiga koje su na čekanju za čitanje ili nešto kao lista koja je sledeća za neki određeni period da žele da pročitaju.
    Primer: November TBR = lista knjiga za čitanje u novembru…
  • TAG – video na neku određenu temu koji je neko od njih započeo, pa svi koji žele ili su tagovani odgovaraju na neka pitanja vezana za knjige. Nešto kao video na neku unapred određenu temu koju je neko započeo.
  • BOOKSHELF TOUR – Tura kroz police – ideo gde pokazuju kompletnu svoju policu. To rade obično jednom u godinu ili dve i pokazuju šta su sve nabavili u toku jedne godine od knjiga i kako knjigove police izgledaju…

Pratim ih mnogo, ali izdvojiću samo neke najzanimljivije koje baš redovno pratim (neki od njih imaju naziv kanala po svom imenu, a neki od njih imaju baš naziv kanala ili koriste već neki pseudonim po kom su poznati). Ima ih iz različitih pravaca koje prate, tako da ovo može biti zanimljivo i nekome ko prati ljubavne/erotske romane, klasike, Si-Fi i paranormal, trilere itd…

Idemo redom…

BOOKSANDLALA

Prva BookTube-rka koju ću preporučiti zove se Lala i živi u Kanadi. Veoma dobre preporuke daje iz najrazličitijih žanrova. Čita JAAAAKO mnogo. Prošle godine je pročitala 137 knjiga…WOOOW i zaista ima o čemu da priča kada su knjige u pitanju. Dakle, veoma korisne preporuke, a čita sve od chick-lit-a i erotike do trilera, horora i YA. Omiljeni pisci su joj Stiven King, Colleen Hoover itd…

Ona daje veoma iskrene komentare i utiske, obzirom da nije sponzorisana niti od jednog izdavača konkretno i od nje možete očekivati veoma stroge recenzije knjiga. Osim toga, ona je i veliki filmofil, pa tako će često raditi video o filmskim adaptacijama knjiga i najave istih. Veoma zanimljivo za mene lično!!!

Haha Colleen Hoover…evo jednog malog video vodiča koji je napravila na temu te spisateljice. Obzirom da sad već svi znamo da ona piše romane od YA do New Adult i Adult romanse, kako znati koja je knjiga koja i koja je od njenih knjiga baš za vas. Lala ovde daje odgovore na to pitanje…Dakle, za sve ljubitelje Colleen Hoover ili ponajviše one koji još uvek nisu čitali njene romane, evo kratkog vodiča odakle početi sa knjigama Colleen Hoover:

WORDS OF A READER

Ova devojka se zove Lesley i dolazi iz Australije. Mislim da je ona jedna od prvih BookTube-ra na koje sam naišla i koju sam počela redovno da gledam i pratim. Zainteresovala me je za mnogo knjiga prvenstveno knjiženih klasika i daje sjajne preporuke izuzetno kvalitetnih knjiga. Čita uglavnom klasike, dečiju i middle grade literaturu, kao i nefikciju tipa autobiografije i biorafije. Sakuplja i zanimljive enciklopedije. Radi emisije tipa „preporuke klasika za početnike“ ili „Razgovarajmo uz kafu“…

Ima veoma zavidnu kolekciju knjiga u svojoj kućnoj biblioteci, a neki od tih knjiga su veoma retki primerci…

Evo jednog zanimljivog videa od nje…

HELENE JEPPESEN

Ova devojka dolazi iz Danske i zove se Helene. Profesorka je francuskog jezika, ali, osim svog maternjeg jezika danskog, odlično govori i engleski na kom najčešće i čita. Čita i sakuplja uglavnom knjige ne engleskom jeziku.

Voli da čita sve žanrove, najviše klasike i od skoro je rešila da pročita celu BBC-jevu listu od 100 knjiga koje preporučuju da bi svaki čovek morao da pročita tokom života. Videćemo da li će u tome i uspeti. ?
Kao što rekoh, voli da čita sve i veoma otvorenog uma pristupa svim knjigama. Od klasika, preko fantastike, chick-lit-a, pa sve do New Adult žanra i erotskih knjiga. Veoma zanimljiva devojka sa uvek inskrenim utiscima o knjigama i dobrim preporukama.

Evo jednog njenog videa gde preporučuje svoje omiljene knjige:

READ BY ZOE

Za nešto mlađe jedna slatka dvadesetogodišnja devojka. Čita najviše Chick-lit-e, klasike, YA i dečiju literaturu. Veoma simpatična devojka koja ima dobre preporuke za ženske čitaoce. Voli ljubavne romane…

BOOK MOVIE GUY

Od muških BookTube-ra izdvojila bih momka koji se zove Cameron. Čita svašta, najviše fantastiku, horore, mada zalazi često i u žanrove poput YA i ljubavnih romana.

Evo jedne ranimljive preporuke čuvenog romana Obožavateljka, Raibou Raul…

LITTLE BOOK OWL

Devojka po imenu Catrion iz Australije. Voli baš raznorazne knjige, različitih žanrova, a daje veoma dobre preporuke za mlade…Ima veoma zanimljivu kolekciju knjiga…pogledajte…

NOVELS AND NONSENSE

za ljubitelje fantastike, tu je devojka koja se zove Samantha. Ogroman je ljubitelj klasika, fantastike i epske fantastike, tipa Gospodari pristenova ili Doctor Who, pa koga zanima taj žanr konkretno, neka posluša neke njene preporuke.

Da ne dužim ovoliko…previše ih je i ovako…dakle, ovo su samo neki od njih, pa…dalje otkrivajte sami ?

UŽIVAJTE!!! ?

Možda će vas zanimati

Ostavi komentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00