Moj plan za čitanje za početak 2017.

od lanavujicic
Plan za čitanje - jan 2017

Ovo je moj plan za čitanje u prva dva ili tri meseca 2017. godine. Znam šta ćete reći, da nema šanse… Pa dobro, u pravu ste ako ste to pomislili. Mnogo je. Nisu to sve knjige koje bih volela da pročitam, ali je ovo spisak prioriteta i najvećih želja. Šta ću i koliko stići od ove gomile da pročitam, videćemo. Sve neću stići sigurno. Znam sebe ?

Ima tu svega od različitih izdavača i nekoliko autora kojima dugujem utiske. Neke sam već počela da čitam, a obećala sam sebi da ću pročitati Pedeset nijensi pre izlaska filma po drugi put. Čitala sam ga pre više od dve godine, meni se dopao, ali pošto sam „sazrela“ u tom žanru u međuvremenu, želim da vidim kako će mi sada leći. Prava prilika je nedelju dana pre pretpremijere drugog dela. Taman da se i podsetim priče.

Dakle ima tu na listi klasika svetske književnosti koje dugo želim da pročitam, New Adult knjiga (mojih omiljenih), Chicklit-a, trilera i nešto malo fantastike.

PLAN ZA ČITANJE – LISTA

NEW ADULT

Što se tiče mog omiljenog žanra New Adult (za one koji ne znaju šta je New Adult, to je žanr koji podrazumeva romane koji se tiču godišta od 18 do 25 godina, najčešće su to ljubavni romani), moj plan je da pročitam knjige od Colleen Hoover koje sam naručila među kojima je i kažu njena najbolja do sada „It Ends With Us“ (sl.prev. „Završava se sa nama“), „Maybe Someday“ (sl.prev. „Možda jednog dana“) i novela koja prati nju „Maybe Not“(sl. prev. „Možda ne“). Tu je i „Zavedena“ od S.K.Stivens u izdanju Lagune koju upravo čitam uporedo sa još nekim knjigama.

CHICKLIT

Kada su u pitanju Chicklit romani (moj drugi omiljeni žanr), tu je pet izdanja opet izdavačke kuće Laguna „Čim sam te videla“ i „Možda si to bila ti“ obe knjige od autorke Vari Makfarlejn.

Zatim tu su „Pokloni mi pariz“ Olivije Ardi (doduše više ljubavni nego chicklit), „Tebe želim“ Đovane Flečer i „Svi naši životi“ Lore Barnet.

KLASICI SVETSKE KNJIŽENOSTI, MODERNI KLASICI I DRAME

Od klasika i drama čitaću knjigu „Stanarka napuštenog zamka“ En Bronte u izdanju Vulkana, „Stoner“ John Villiams-a u izdanju Frakture iz Hrvatske (Predivno urađena knjiga i povez je svetski, a u Srbiji nažalost još nije izašla) i „Doba lala“ Debore Mogah u izdanju Lagune. Uskoro stiže film „Doba lala“ po ovoj istoimenoj knjizi, čini mi se sredimo ili krajem februara, tako da ova knjiga kod mene ide na prioritetnu listu da stignem da je pročitam pre premijere filma.

Zatim tu su „Gordost i predrasude“ Džejn Ostin, moje omiljeno izdanje Nove knjige iz Podgorice i „The Nutcraker“ E.T.A Hoffmann (Krcko Oraščić) u izdanju Penguin Random House koji sam dobila na poklon. Skoro sam pisala o baletu na kom sam bila u Beogradu u izvođenju Narodnog pozorišta u Beogradu.

TRILERI

Od trilera odabrala sam „Hemičar“ novi roman Stefeni Majer, „Ko nađe-njegovo“ Stivena Kinga, „Devojka iz voza“ Pole Hokins i „Kraljevska prevara“ Stiv Beri, sve četiri u izdanju Vulkana.

Zatim tri zanimljiva vrlo zvučna trilera „Slepi miš“ Ju Nesbe, „Suvenir“ od Tes Geritsen i „Neznanac“ Harlana Kobena. Nikako da mi dođu na red ove tri knjige, a jedva čekam da ih čitam.

I jedan triler koji sam dobila od izdavačke kuće EvroBook, tačnije od Zorana iz EvroBooka lično kao preporuku još na sajmu, a to je knjiga koju želim već čitavu večnost da pročitam „Zov kukavice“ autorke Hari Potera Dž.K.Rouling koji je pisala pod pseudonimom Robert Galbrajt.

DOMAĆI AUTORI

Postoje tri knjige domaćih autora koje su mi u planu (zapravo četiri, ali jednog sam izdvojila među romane fantastike), a to su „Čuvar vatre“ Dejana Manojlovića, „Indigo“ Tamare Kučan i „Seks i glamur“ Ane Bukovac.

Domaći pisci – plan za početak 2017.
Domaći pisci – plan za početak 2017.

FANTASTIKA

Od fantastike tu su dva romana, jedan od domaćeg pisca „Prometejev dnevnik“ Ivana Brankovića u izdanju izdavačke kuće Portalibris i YA fantastika „Kraljica Terlinga“ Erike Džohansen u izdanju Lagune.

Fantastika/YA za početak 2017.
Fantastika/YA za početak 2017.

EROTSKI ROMANI

Od erotskih romana za početak 2017. s obzirom da sam se poprilično zasitila ovih romana u prethodnoj godini i da mi većina njih i nije baš toliko prijala, trenutno je u planu samo ponovno čitanje trilogije „Pedeset nijansi“E.L.Džejms povodom pretpremijere filma na koju idem u sredu 08.02.2017. Do tada mi je u planu da ponovo pročitam celu trilogiju da vidim kako će mi leći posle više od dve i po godine od prvog čitanja. Da li će to biti isti utisak…videćemo. Držite mi fige da stignem da pročitam do srede. Trenutno sam već na pola prvog dela…

Pedeset nijansi trilogija – E.L.Džejms
Pedeset nijansi trilogija – E.L.Džejms

Eto toliko o mojim planovima za početak 2017. godine koja je već uveliko počela. Ovo su naravno svi moji prioriteti i želje, a koliko ću stići, videćemo. Ja se nadam sve ?
Biće tu i nekih knjiga koje će se uglaviti u ovaj spisak sigurno u međuvremenu, jer izdavači najavljuju svašta zanimljivo za naredne mesece. Laguna Colleen Hoover konačno, pa „Archer’s voice“ Mia Šeridan, pa Vulkan od Pjer Šoderlo de Laklo „Opasne veze“ i od „Erin Vot „Princeza od papira“…biće tu svačega zanimljivog ?Radujemo se tome!!!

Šta vi planirate da čitate u narednom mesecima?
Ja sam sve knjige istresla na sto i sve sam linkovala gde možete da i nađete, pa da čujem sad vas…Kakvi su planovi? Imate li vi listu ili onako, čega se prvo dohvatite na polici?

2 komentari

Ivana 1. februara 2017. - 11:11

Interesantna lista. Hvala što ste je podelili sa nama. Trilere sam i zabeleželila na svojoj listi..
Planovi postoje, a da li će se ostvariti…
Uvek imam listu knjiga koje želim/planiram da čitam, međutim nake knjige uskoče preko reda. Ili ih neko predstavi na svom blogu ili internet strani ili me same pronađu u biblioteci.
Dve knjige koje svakom preporučujem, a koje su pronašle mene – pozvale me da ih uzmem sa police su „Fermin“, autor Sem Sevidž http://www.carobnaknjiga.rs/fermin i „Muškarac u sivoj flanelskoj suknji“, autor Džon-Džon Gulijan, u izdanju Platoa. Uče nas poštovanju različitosti.
Planovi za 2017. godinu:
„Život vilenjaka“ Mjuriel Barberi (sada čitam „Otmenost ježa“)
„Plava beležnica“ James A. Levine
„Zašto skačem“ Naoki Higasida
„Dok nisam srela tebe“, Džodžo Mojes
„voljena“, Toni Morison
„Bajka nad bajkama“, Nenad Gajić
„Slepi miš“, Ju Nesbe
„Skitalac“, Dejvid Gemel
„Osveta“, Džo Aberkrombi
„Lice deteta“, Sofi Hana

Toliko sa planovima. Šta će se ostvariti …videćemo.
Pozdrav i lepo čitanje.

Reply
M. 5. februara 2017. - 16:51

Ja sam odlepila na Kraljicu Terlinga. Sjajna knjiga! I šizim još od leta što nisu preveli nastavak, a izgleda im nije ni u planu…

Reply

Ostavi komentar

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00