Operacija Eros – Ena Berbakov Anee

od lanavujicic
Operacija Eros - Ana Berbakova-Anee

„Operacija Eros“ mlade autorke Ane Berbakov Anee je jedan zaista maestralan detektivski roman koji se retko viđa na našim prostorima. Preporuka za sve ljubitelje pravih vrtoglavih kriminalističkih priča sa mirisom mora.

OPERACIJA EROS – MOJ SINOPSIS

Sofija Kovač je student kriminalistike. Njena prva ljubav koja je trajala četiri godine dogodila joj se još u srednjoškolskim danima. Bio je to Jovan Filimonović. Već su bili isplanirali zajednički studentski život u Beogradu kada se sve okreće naopačke, njihova veza se potpuno neočekivano raspada i Sofija odlazi na studije sama.

Međutim, po jednom njenom povratku u rodni grad, Sofija sreće Jovanovu mlađu sestru koja joj saopštava da sumnja da se Jovanu nešto loše dogodilo i da je on nestao. Nisu se čuli pune dve nedelje od kada je otišao u Grčku pod izgovorom poslovnih obaveza, što uopšte nije ličilo na njega…

Sofija pristaje da joj pomogne da pronađe njenog brata i njih dve kreću u potragu za njim, tragovima koji vode od Novog Sada, preko Beograda sve do obale Grčke; od građevinske i narko mafije do trgovaca umetninama. Ubrzo će se Sofija naći ne samo u potrazi za Jovanom, već i u borbi za očuvanjem sopstvene glave na ramenima.

MOJI UTISCI O KNJIZI

Veoma uzbudljiva priča koja će vas držati u neizvesnosti sve do samog kraja. Osim toga, svakome ko je putovao putem prema Grčkoj, prepoznaće i neka uobičajena stajališta gde se često prave pauze na tom putu. Valjda me je to sve posebno navelo da osetim svoju prvu želju za letovanjem ove godine. ?Veoma je sa te strane živopisan roman i mogla sam da osetim miris mora dok sam ga čitala. Zaista fantastično..

Anu Berbakov su neki čak prozvali srpskom Agatom Kristi. Mislim da nisu pogrešili. Iako je Ana veoma mlad pisac, lično smatram da ona krije u sebi neverovatan spisateljski talenat i da je ona pravi nebrušeni dijamant u oblasti kriminalističkog žanra u srpskoj književnosti koji tek treba da zablista. Zapravo već je kroz ovaj svoj roman prvenac svoj talenat i dokazala.

PROBLEM IZDAVAŠTVA KOD MLADIH AUTORA

Ono što bih ja ozbiljno zamerila ne tiče se uopšte samog pisca već izdavačke kuće koja je stala iza nje i koja je izdala ovaj njen roman prvenac. Knjiga je zadržala formu rukopisa i nije prošla put koji svaka knjiga mora proći, a to je uredništvo, lektura, korektura i na kraju prelom. Mnogo je grešaka u rukopisu koje sam primetila, a koje nažalost nisu ispravljene. Kroz razgovor sa samom autorkom požalila mi se da nije nailazila na zainteresovanost nekih većih izdavača, pa je bila primorana da posao prepusti nekoj manjoj izdavačkoj kući. Ja zaista ne znam kako sebe neko može da nazove urednikom neke izdavačke kuće, a da dozvoli da neka knjiga izađe u OVOJ formi sa pečatom i potpisom iste kao odgovorne. Da pre svega dozvole da jedan ovako genijalan rukopis izađe u štampu bez uredništva i lekture. To je nedopustivo!!! U knjizi su i navedeni i urednik i lektor, međutim ja ih ovom prilikom neću javno prozivati, ali ću im poručiti da dobro porazmisle da li uopšte znaju šta poslovi izdavačkog urednika i lektora podrazumevaju. ?

Žao mi je ljudi, ali za ovo nije kriv autor, ona je svoj talenat pokazala i posao odradila na jednom veoma visokom nivou, ali vaš posao je bio da taj isti rukopis pretvorite u knjigu koja je spremna za štampu. Vi to niste učinili, a po svemu sudeći počinem da sumnjam da po nekim manje afirmisanim izdavačkim kućama ni ne čitaju to šta izdaju, a uredništvom se bavi ko stigne. Katastrofa je preblaga reč za sve to. ?

Bad publisher

Dakle, da se vratim na spisateljicu… Lično smatram da su za ovaj roman trebale da se otimaju velike srpske izdavačke kuće jer je zaista nešto potpuno neobično i prilično ambiciozno za naše prostore. Zaista treba biti izuzetno talentovan i u jednoj Srbiji napisati ovakvu detektivsku priču. To je veoma retko. Malo je dobrih srpskih pisaca onih izvornih klasičnih detektivskih krimi priča poput jednog Poaroa ili Šerloka…zapravo, ja ne znam ni da li ih ima uopšte. Ispravite me ukoliko grešim.

U jednom od razgovora sa autorkom upozorila sam je da ubuduće jako dobro pripazi kome poverava svoje rukopise na izdavanje jer su isuviše vredni da padaju u pogrešne ruke, a ona me je uverila da i sama zna sve propuste koji su učinjeni sa njenom prvom knjigom i da će njena druga knjiga koju priprema biti nešto sasvim drugo na tom polju. Takođe sam je posavetovala da stil pisanja nipošto ne menja.

NASTAVAK KNJIGE I DRUŽENJE NA IDUĆEM SAJMU KNJIGA U BEOGRADU

Ana Berbakov najavila je i nastavak ovog romana, čemu se neizmerno radujem. Zaista smatram da ovakve srpske pisce treba podržavati da se izbore za svoje apsolutno zasluženo mesto na srpskoj književnoj sceni.

Osim toga, u planu je njen samostalni štand na idućem beogradskom sajmu knjiga gde će ona predstaviti svoj drugi roman i pao je dogovor oko jednog lepog okupljanja nas knjiških blogera kod autorke na štandu. Pozvani smo da budemo gosti na njenom štandu radi upoznavanja, razmene utisaka, druženja i da je tom prilikom podržimo u njenom radu. Sa zadovoljstvom sam i sama prihvatila taj poziv i radujem se našem okupljanju. Ima još vremena, tako da ćemo o tome nekom drugom prilikom…

Ana Berbakova Anee, autorka romana „Operacija Eros“

ZAKLJUČAK

Ovo je knjizi sam dala visoke  ★★★★ (4*) na GoodReads-u. Zvezdica manje samo zbog lošeg izdavača. ?

E, da, knjigu možete pronaći na sajtu Delfi knjižare LINK, ili kod autorke lično na njenoj FB stranici LINK.

Uzmite o obzir da je njena prva knjiga pravi neobrađeni biser, ali da ćete sigurno kao i ja uživati u vrtoglavoj detektivskoj priči od početka pa sve do poslednje stranice. Sve preporuke i radujem se njenom drugom romanu koji je u pripremi.

ZVANIČNI PODACI O KNJIZI:

Operacija Eros Korice knjige Operacija Eros
Edicija Lovorov Venac
Ana Berbakov Anee
Detektivski, Kriminalistički, Trileri, Domaći pisci
Admiral Books
2013.
Mek Povez
209

Sofija Kovač, naizgled krhka devojka čeličnog prezimena, nemirnog duha, mlada je studentkinja kriminalistike. Iako voli posao detektiva, nešto ju je nateralo da krene u potragu pre završetka studija. Možda slučajni susret sa prošlošću i saznanje da je njena bivša i jedina ljubav u opasnosti, možda strah da je to u stvari pitanje života i smrti.

Mirisi mora, peskovite plaže, ljubavni vrtlozi, uvlače Sofiju u događaje kroz koje nije ni pomislila da će proći... Od misterioznog nestanka njenog Jovana, preko Egejskog mora, do polja ljubičica trnovit je put. Ključeve nerešene misterije zločina nosi samo jedna osoba. Eros!

Dakle, ko je Eros? Vazduh koji miriše na jod i školjke, ispunjava se krvlju pronetim otrovnim česticama, zaverom, krijumčarenjem, masakrima...

Ovo je uzbudljiva priča puna misterioznih zapleta.
Podići će vas jeza, jer iznenađenja vrebaju na svakom koraku...
Možda, čak i iza vas.

Možda će vas zanimati

4 komentari

Tanja 26. juna 2016. - 17:56

Bravo, Lana! Fantasticno napisan tekst!

Reply
zemljaknjiga 26. juna 2016. - 19:44

Tanja moja, tvoja kritika mi posebno mnogo znači 🙂
Hvalaaaaa!!!
(Sad si ti na redu…. čekaaaamooo teee 😉 )

Reply
Branislava 26. juna 2016. - 20:48

Opet si me zainteresovala da procitam, ali kad samo pomislim na tu nepismenost, izgubim volju. Steta!

Reply
zemljaknjiga 26. juna 2016. - 21:31

Ne ne ne Branče… možda si pogrešno razumela. Autorka je to odlično napisala i zaista je vanserijski talentovana. Ima veoma pitak stil i meni se lično mnogo dopada, zaista. Knjiga se bukvalno guta u jednom dahu. Problem je samo u tome što nije imala zglavnog urednika pored sebe i ja sam morala na to da skrenem pažnju ida budem maksimalno iskrena. Sve što treba je da ti njeni rukopisi završe u pravim rukama i imamo jednog genijalnog pisca. 🙁

Reply

Ostavi komentar

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00