Džejn Ostin – Biografija

od lanavujicic
Džejn Ostin

Džejn Ostin je bila prominentna britanska književnica čiji se romani danas smatraju klasicima svetske književnosti. Njeni pogledi na život žena i divno slaganje ironije učinilo ju je jednu od najznačajnijih književnica njenog doba. Neki je smatraju i začetnicom popularnog pravca koji se danas zove chick-lit ili romani za žene.

Kratka bibliografija

Književnica Jane Austen (prev. Džejn Ostin) rođena je 16. decembra 1775. godine u Steventonu (Hempšir) u Engleskoj. Umrla je veoma mlada u 41. godini 18. jula 1817. godine u Winčesteru (Hempšir) u Engleskoj.

Nije bila poznata za vreme svog života. Njene romantične komedije postale su poznate tek posle 1869. godine, a njena popularnost eksplodirala je tokom 20. veka. Njeni romani „Razum i osećajnost“ i „Gordost i predrasuda“ smatraju se klasicima svetske književnosti iz doba prelaska iz romantizma u realizam.

Njena porodica bila je veoma cenjena u društvu. Njen otac je služio kao školovani rektor  sa Oksforda u obližnjoj anglikanskoj parohiji. Deca su odrasla u okruženju u kojem se naglašavalo učenje i kreativno razmišljanje. Kada je Džejn bila mlada, ona i njena braća i sestre su imali dozvolu da koriste očevu veoma bogatu biblioteku. Tokom svog života, Džejn će postati posebno bliska sa ocem i starijom sestrom Kasandrom. Kasandra i Džejn će kasnije i sarađivati na objavljivanju Džejninih radova.

Džejn Ostin

Književno stvaranje čuvene Džejn Ostin

Dela Džejn Ostin bila su sličnija delima književnika kao što su David Hume i Džon Lok nego delima njenih savremenika kao što su Lord Bajron i Villiam Vordsvorth. Među njenim najjačim inspiracijama smatraju se Samuel Johnson, Villiam Covper, Samuel Richardson, George Crabbe i Fanni Burnei.

Džejnina literarna snaga leži u ocrtavanju likova, posebno žena, sa delikatnim i nežnim potezima koji izlaze iz prirodnih i svakodnevnih incidenata iz srednje i više klase, odakle uglavnom dolaze njeni likovi. Njeni likovi, na prvi utisak obični, ispunjeni su čvrstoćom i preciznošću, i sa takvim važnim detaljem da održe svoju indivudualnost kroz celu radnju. Njezin pogled na život izgleda dobar, sa malim dodatkom nežne ali oštroumne ironije.

Neki savremeni čitaoci svet iz romana Džejn Ostin opisali su kao nemirnim u kojem je glavni ljudski cilj avanturistička udaja. U njenoj eri opcije su bile limitirane, i žene i muškarci su se venčavali iz financijskih razloga. Ženski autori su pisali u uskom opusu romanse. Deo Džejnine prominentne reputacije leži na tome kako dobro ona integriše poglede na ljudsko stanje uz uverljivu ljubavnu priču. Velik deo tenzije u njenim romanima proizlazi iz balansiranja finansijskih potreba protiv drugih problema: ljubav, prijateljstvo i moral.

Njeni radovi:

Romani

 • Razum i osjećaji (izdat 1811)
 • Ponos i predrasude (1813)
 • Mansfield Park (1814)
 • Emma (1815)
 • Opatija Northanger (1818) izdat nakon smrti
 • Pod Tuđim Utjecajem (1818) izdat nakon smrti

[/ezcol_1third] [ezcol_1third]

Kraća dela

 • Lady Susan
 • Watsonovi (nedovršen roman)
 • Sanditon (nedovršen roman)

[/ezcol_1third] [ezcol_1third_end]

Juvenilija

 • Tri sestre
 • Ljubav i prijateljstvo
 • Istorija Engleske
 • Catharine, ili odaja
 • Lepa Kasandra

Filmografija

Filmske adaptacije romana Džejn Ostin rađene su u formatima filmova i televizijskih serija nekoliko puta. Gordost i predrasude („Pride and prejudice“) je sa 6 filmova najadaptiranije njeno delo, a poslednja adaptacija bila je 2005. gdje su glumili Keira Knightley, Donald Sutherland, Matthew Macfadyen i Dame Judi Dench. Pre toga bilo je 5 BBC televizijskih serija, a najpoznatija bila je iz 1995. sa Colinom Firthom i Jennifer Ehle.

zdanja Džejn Ostin

Kroz čitav 20. vek pa sve do danas romani Džejn Ostin bili su neizostavni u sferi našeg domaćeg izdavaštva. Gotovo svi su je izdavali godinama i decenijama unazad, a s obzirom da su romani stariji od 100 godina oni više ne podležu autorskim pravima.

Izdanje kompleta knjiga Džejn Ostin – izdavačka kuća Nova Knjiga, Podgorica

Izdanje koje je mene lično apsolutno oduševio i koje sada krasi moju malu kućnu biblioteku je izdanje izašlo iz izdavačke kuće Nova Knjiga. Ima preklopljene predivne korice, lako se listaju i izgledaju kao prelepe starinske sveske sa motivima starinskih tapeta raznih boja. Neverovatno izgledaju zaista. Koliko mi je poznato ovo izdanje možete naći u svim Delfi knjižarama (ja sam ih lično tamo našla i koštaju negde oko 590 din svaka, sa popustom i čak i nešto jeftinije) ili direktno na sajtu knjižare Nova knjiga LINK.

Džejn Ostin - izdanje Nova Knjiga
Džejn Ostin - izdanje Nova Knjiga

Ja polako čitam redom kako su pisani i tako ću i objavljivati moje utiske i recenzije ovde ispod ovog teksta…

Možda će vas zanimati

Ostavi komentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00