Planiranje i uređenje – nova biblioteka i radna soba

od lanavujicic
Nova biblioteka i radna soba

Znam da me dugo nema (kriva sam po svim tačkama optužnice, priznajem!), ali u mom životu dešava se konačno to preseljenje iz stana u kuću i preuredjenje koje prethodi tom preseljenju, naravno.

Znam i to da sam već postala dosadna svima oko sebe sa tom pričom, pa verovatno i vama, ali obećala sam da ćete, kada za to dodje vreme, te neke radove vezane za uredjenje radne sobe i biblioteke pratiti kako teku. E pa evo…

Biblioteka - Radovi u toku
Radovi u toku...

Dakle, najgrublji radovi su još uvek u toku, soba je okrečena i suši se, sledi farbanje radijatora i vrata, a u ponedeljak dolazi parketar da odradi onaj najodvratniji deo posla zbog kog ćemo svi da bežimo napolje, a to je hoblovanje i lakiranje parketa. Bljaaaaak!!! 🙁

Kada to sve bude gotovo, a nadamo se da će biti za oko petnaestak dana, onda ćemo da odahnemo i da polako poručujemo i unosimo nameštaj. E onda sledi onaj najlepši deo koji ne mogu da dočekam… sklapanje polica, REDJANJE KNJIGA i dekoracija sobe. Jeeeej!!!

Soba nije velika i biće pomalo tesno, ali ušuškano.Međutim, biće to samo biblioteka i moj radni kutak.

Ja sam, za one koji to ne znaju, web programer –  freelancer, tako da radim od kuće punih 8 sati i jako mi je važno da mi moj radni kutak u kom provodim najveći deo svog dana i čitave radne nedelje bude što udobniji i prijatniji. A gde su knjige, tu se ja osećam najlepše 😉

Osim toga, odatle ću vam se javljati i odatle ćemo se ubuduće družiti…

Finalni nacrt sobe

Nova biblioteka i radna soba

Odabir nameštaja

Što se tiče polica, one će biti Ikea iz serije Billy u beloj boji. To su najpopularnije, najpoznatije, najprodavanije police na svetu, a kako kažu (u šta sam se i sama uverila) i najizdržljivije plitke police koje postoje. Zapravo, mogu vam ih uvek uraditi po meri, ali Ikea je daleko povoljnija varijanta. Preračunala sam se i definitivno jeste.

Znam da će vam ovo zvučati kao reklama za Ikeu, ali nije. Volela bih ja da me je neko platio da ovo pričam i da ne platim za ovaj nameštaj koji ću spominjeti, ali nažalost nije, skupljale se parice i to veoma vredno.

Ja sam samo zaista duuuugo, ma preeeedugo čekala da se Ikea pojavi u Srbiji ne bih li ove police nabavila. A čula sam za njih preko stranaca na BookTube-u i raznoraznim inostranim book blogovima. NEMA KO NEMA ove police i svi se kunu u njih. Od kada sam ove malene Billy nabavila, sad mi je i jasno zašto. Stope se za zid jer su plitke , one visoke se fiksiraju na vrhu da ne bi došlo do toga da vas knjige ubiju, samim tim ne skupljaju bespotrebnu prašinu, ima ih u raznim dezenima i dimenzijama, neke su i nadogradive do visine od 237cm (drugim rečima skoro do plafona), možete montirati i vrata (puna ili staklena), postoji i osvetljenje namenjeno za njih koje možete dokupiti (za one najludje koji bi voleli da osvetle svoje knjige što ću ja ipak preskočiti)…

Pa ja bih rekla da je ovo i više nego dovoljno razloga za to zašto BAŠ Billy i zašto BAŠ Ikea police. Eto…

A evo šta kažu za njih na njihovom sajtu: “Procenjeno je da se svakih pet sekundi jedna BILLY biblioteka proda negde u svetu. Prilično impresivno s obzirom da smo je uveli u asortiman 1979. godine. To je izbor ljubitelja knjiga koji nikada ne izlazi iz mode.”

Molim lepo, izbor je bio lak!!! 😀

Dugo sam bila u potrazi za radnim stolom, ali na kraju sam se ipak odlučila da i sto i komodu do stola poručim iz Ikea-e i to iz njihove “Malm” serije. Ma, kad je bal, neka je na vodi, što bi rekli.

Da se razumemo, nije baš sve iz Ikea-e po mom ukusu i nije baš sve extra kvalitet, mnogo je toga kod njih što nikada ne bih kupila, ali ovo što planiram ja da poručim je sasvim dobro uradjeno. Opet kažem, garantujem da bolje police nigde nećete naći i sigurno ne po toj ceni. Ja već imam dve niske i istestirala sam ih. Malo je reći da sam prezadovoljna, pa sad poručujem velike skoro do plafona i sa jednim ugaonim delom.

Po mojoj gruboj proceni, to će da primi do nekih 800 knjiga. Pokušala sam da napravim neku procenu, da znam s čime zaspolažem. 😉

Ono oko čega sam se ubila mozgajući je dostava. Ikea prodaja je sve na fazon dodji, kupi, nosi i sam sastavljaj. I svi paketi zaista jesu upakovani u najmanje moguće pakete da bi se lako transportovale. Medjutim, ove police su 237cm visoke kada se montiraju, a paket je 205cm dužine (jedan manji gornji deo se rastavlja). Pa kad poručujete čitavu ovakvu sobu, to je teško oko 400 kg. Taj se putnički automobil još nije rodio, naglašavam PUTNIČKI gradski auto, koji će to da prenese iz Beograda za Zrenjanin, i to sve preko Avale.

A dostava iz Ikee je bezobrazno skupa. Van područja Beograda košta 5990 din šta god da poručite od nameštaja do težine 1T.

Naravno u tu cenu se sklapanje nameštaja ne podrazumeva, već svakako sklapate sami, ali to mi ni nije važno jer ipak volim da ga sklapam lagano sama. To nije problem nikakav.

Zapravo sad im je na popustu dostava i iznosi “samo” 3990din, pa ne znam da li ću stići da se uklopim u njihov period “akcijske cene” dostave koji traje do kraja februara. Rekli su mi da postoji šansa da ta akcija bude produžena na mart, no videćemo….

I ostalo od nameštaja…

U uglu će biti jedna fotelja koju već imam kod roditelja, OPET u beloj boji, ali… pa ušteda kupovine fotelje je morala da se desi… e, pa sad, šta da se radi… bela- bela, tu su jastuci u boji, pa ćemo da se igramo bojama 😉

Našla sam i mali tabure (koji nije na ovim slikama), ali naknadno sam razmišljala gde ću podizati noge dok čitam u večernjim satima.

I iznad fotelje naravno jedna podna lampa…

Dakle, čitava soba će biti bela, sa nešto malo svetlo sivih tonova, tepih, draperije itd. Za sada je zamisao takva, mada sam se dvoumila izmedju bež i svetlo sivog, ali siva je ipak pobedila. Neki od planova su prvobitno bili da se soba okreči u najsvetliju boju bele kafe, ali s obzirom da mi je svetlo za fotografije izuzetno važno, da mi je potrebna bela površina oko mene koja će da reflektuje svetlo čak i u momentima sevanja eksternog blica na DSLR aparatu, onda sam ipak prelomila da bude belo, a da dekoracijama u svetlo sivoj boji razbijam tu belinu. Šta ću kada je moja paleta uvek od bele do crne, drugim rečima – 50 nijansi sive. 😛 hahaha

RoomSketcher

Program koji mi je omogućio da sve ovo vidim i pre radova, kupovine i svega je RoomSketcher (roomsketcher.com). Isprobala sam nekoliko programa za projektovanje, ali ovaj mi je bio najjednostavniji.

Osim toga, besplatan je.

U okviru besplatne online verzije možete napraviti 5 projekata.

U plaćenoj verziji imate mogućnost i real 3D pictures i 3D walk, drugim rečima može da vam izrenderuje veoma realistične slike i možete da šetate kamerom po sobama.

Meni je bilo sasvim dovoljno i ovo da postavim kameru i samo uslikam. Možete to uraditi iz svih uglova na sve tri ose. Za besplatnu verziju to je sasvim fino i više nego dovoljno.

Nacrtate lepo tačne dimenzije sobe, prozore, vrata… svemu dodeljujete tačne dimenzije. Nameštaj isto tako možete pronaći u katalogu 3D modela nešto najpribližnije vašem nameštaju i podesiti ih na tačnu dimenziju. To vam može pomoći da vidite ne samo da li bi taj nameštaj stao, već i kako bi to izgledalo.

Uložila sam, istina, malo vremena u ovo planiranje, ali ja sam od onih koji pet puta mere, jednom seku.

A i zabavno je bilo igrati se u ovom programu, moram da vam priznam. Mnogo mi je ideja razbio, ali mnogo i stvorio.

Roomsketcher

Etooo 🙂

Sledeći post na ovu temu biće za oko 3 nedelje, kada budem poručivala sav nameštaj i sklapala, pa ću vam polazati i kako će to uživo izgledati.

Daleko smo još od dekoracija, ali otom-potom… samo da se ja smestim i da knjige iz kutije konačno legnu na mesto.

Evo ih sve projektne fotografije koje sam u programu napravila…

3 komentari

Aleksandra 18. februara 2018. - 17:58

E ovo je sjajan post!!!!

Reply
lanavujicic 19. februara 2018. - 04:12

Hvala Acke moja!!! ❤️ Nadam se da sam uspela makar delić pozitive da prenesem i dočaram koja je kod u kući upravo. Pa dugo sam ovo želela, znaš i sama. ?❤️?

Reply
Aleksandra 21. februara 2018. - 19:42

Što volim ovakve postove i radujem se zbog tebe. Jedva čekam da vidim finale 🙂 Ja ću, nažalost, još neko vreme maštati o kućnoj biblioteci, ali se nadam da ću nešto namestiti u narednih godinu dana.

Reply

Ostavi komentar

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00