Digitalne knjige (e-books)

od lanavujicic
Digitalne knjige

Digitalne knjige su danas u sve većoj ekspanziji. Danas se izdavači i distributeri kod nas u Srbiji sve više prilagođavaju ovom trendu. U goste na blogu imam Ivana Košutića, generalnog menadžera firme New Look Entertainment d.o.o., koja se bavi digitalnim izdavaštvom. Tu je da nam objasni kakvu alternativu konvencionalnom izdavaštvu oni nude.  U nastavku članka saznaćete kako izgleda digitalno izdavaštvo kojim se oni bave i koje su prednosti istog za sve one koji bi poželeli da se upuste u izdavanje svoje knjige, a ne žele ili nisu u prilici da to urade na konvencionalan način.

Digitalne knjige

Proteklih godina rada u digitalnom izdavaštvu Digitalne knjige videli smo veliki broj kreativnog rada naših klijenata. Nove e-knjige koje pristižu na našu mail adresu oduševljavaju nas svojom orginalnošću i kreativnošću gde smo sa mogućnostima izrade dostavljenih e-knjiga sve više i više uzbuđeni.

Izdavanje E-knjiga je ozbiljno uzdrmalo izdavačku delatnost. Javio se strah da će e-knjige prestiči štampane knjige ali sada  se može videti da obe izadačke delatnosti mogu srećno da koegzistiraju. Ispostavilo se da  čitaoci vole i iskustvo čitanja štampanih knjiga kao i brzinu i slobodu e-čitanja.

E-knjige pružaju neograničene mogućnosti za pisce kao i za kreatore e-knjiga koje nisu dostupne u tradicionalnom izdavaštvu. Primeri kao što je jedna od najpopularnijih knjiga današnjice Hari Poter, gde je njegova autorka bila odbijena 17 puta od strane različitih izdavača, a danas je to franšiza vredna milijarde, dolara pokazuje samo mogućnosti elektronskog izdavanja knjiga. Takođe, knjiga „50 Nijansi Sive”, knjiga koja ima više nastavaka prodatih u milionskim tiražima i po kojoj je snimljen blokbaster, objavljena je prvo u elektronskom formatu u aranžmanu autorke. Film “Marsovac” je nominovan za Oskara, napisan je prema istoimenoj knjizi,  a knjigu prvobitno nije objavio izdavač. Na nagovor svojih prijatelja, autor je sam objavio svoju knjigu.

Do sada, većina autora shvata prednosti digitalnog izdavaštva u koje spadaju :

  • Niski troškovi ulaska na tržište
  • Distribucija pristupačna širom sveta
  • Nema prizvodnih troškova po jedinici (sem početnih koje obuhvataju formatiranje, izrada korica i konverzija)
  • Neograničen i  večni prostor za čuvanje na policama 🙂
  • Lako prenosivo i prilagodljivo iskustvo čitanja
  • Čitljivost preko raznih uređaja (Tablet, Pametni telefon, eRider, desktop i sl.)

E- knjige imaju velike pogodnosti i prednosti u koje spada jednostavna i laka kupovina kao i preuzimanje putem Interneta. To je kao kupovina bilo kog proizvoda, samo što nakon kupovine vi budete prosleđeni na stranicu za preuzimanja ili ćete dobiti link  gde možete da preuzmete e-knjigu, bez troškova dostave. Sve što treba da uradite jeste da kliknete na link i preuzeli ste knjigu. Nakon preuzimanja, ne morate biti na Internetu da bi čitali knjigu, a ako želite da čitate knjigu u štampanoj verziji jednostavno je možete odštampati na svom kućnom štampaču.

Sa današnjom tehnologijom e-knjige možete čitati na bilo kojim lokacijama, u avionu, vozu, autobusu ili dok čekate u redu. Takođe, važno je istaći i da e-knjige imaju mogućnost pretraživanja. Ne morate okretati stranicu za stranicom kako bi pronašli određenu rečenicu ili deo. Potrebno je samo iskucati i lako i brzo ćete pronaći ono šta tražite. E-knjige mogu biti interaktivne i mogu sadržati audio i video animacije, koje mogu poboljšati poruku koju pisac želi da prenese.

U današnje vreme ljudi provode mnogo vremena ispred svojih računara, tableta ili telefona, bilo da su to poslovne obaveze ili samo pretraživanje Interneta, zašto da ne i pročitaju neku e-kjnigu, umesto da rade nešto drugo?

Ostavi komentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00