Beograđanke znaju – Branka Kovačević

Beograđanke znaju - Branka Kovačević

U poslednje vreme sve češće se hvatam za neke „coffee table“ knjige (kako to popularno zovu u svetu), a što bi u prevodu kod nas značilo „knjige za uz kafu ili čaj“ i zaista me čitanje istih neopisivo opušta.

„Beograđanke znaju“ – O knjizi

Za ovu knjigu kažu sledeće:
Knjiga koja će vas informisati, modno razbuditi, inspirisati… Ovo je knjiga koju ćete iznova i iznova prelistavati, kako sami tako i u društvu.
Autorka Branka Kovačević nam donosi priče osamnaest uspešnih Beograđanki, i dok budete čitali njihove priče, osećaćete se kao da ste proveli popodne sa svakom od njih uz prijatnu popodnevnu kaficu.

Moji utisci o knjizi

Kao što rekoh, ove knjige popularno zovu „Knjiga za uz kafu“. Tačno tako! Prelistavala sam je i čitala uz kaficu u kasnim večernjim satima (kod mene se kafa inače pije i u nenormalnim časovima kada nije vreme za kofein, no dobro 🙂 ).

Kroz ovu knjigu ćete saznati nešto iz života ovih uspešnih dama što sigurno niste znali. Međutim nekoga će to zanimati, a nekoga i ne toliko. Ono što se meni dopalo je što ćete od svake od njih dobiti i po koji koristan savet o odevanju, ishrani, fitnesu i uopšte o životnim navikama i to od žena koje iza sebe imaju izuzetno uspešne karijere iz raznih branši od princeza, poznatih voditeljki, modnih dizajnerki, glumica, do vlasnica renomiranih kozmetičkih kuća.

Kroz ovu knjigu sam i ja saznala za uspehe nekih žena o kojima nisam znala apsolutno ništa, zaista, kao recimo o našoj poznatoj manekenki i sadašnjem modnom skautu Jeleni Ivanović, koja je bila Gotjeova muza i koja je skoro pet godina provela u njegovom studiju gde je on sve svoje modele izrađivao direktno na njoj. Onda recimo, nisam ništa znala o samim počecima Verice Rakočević i o tome kako je od službenice postala jedna od naših najpoznatijih kreatorki. Nisam znala ni da je vlasnica poznatog brenda „Aura“ zapravo Beograđanka (nisam pravo da vam kažem znala ni da je to srpski brend 😀 hahaha). I recimo, nisam znala koje to sve poznate žene svetskog džet-seta nose kreacije naše poznate Roksande Ilinčić, koja nam je ispričala kakav je bio njen put i njen možda ključni momenat u karijeri kada je zapazila poznata Ana Vintur, direktorka američkog Vogue-a. Neću vam baš sve sada otkrivati da ne bih prepričala neke najzanimljivije momente knjige.

Međutim, ne bih to bila ja kada ne bih i neku zamerku dala. Naime, imala sam zamerku na to što su se među uspešnim Beograđankama našle neke mlade žene koje, realno, nemaju iza sebe BAŠ toliki uspeh niti su nešto poznate i popularne, kao recimo Jelisaveta Teodosić, za koju ja nisam ni znala ko je sve do emitovanja nove serije „Ubice moga oca“.

Zafalilo mi je da čujem priče nekih, mogu slobodno tako da kažem, diva Beograda poput Milene Dravić, rođene Beograđanke ili Svetlane Bojković koja je rođena u Zemunu koliko ja znam… dakle, to je od onih starijih. Pada mi na pamet i Marina Abramović. Mada uopšte nisam ljubitelj konceptualne umetnosti tog tipa, ipak bih volela da vidim jedan ovakav intervju i sa njom. Od onih mlađih tu su svakako poznate naše sportistkinje poput Ane Ivanović, Milice Mandić, Ivane Maksimović, najmlađih rođenih Beograđanki koje su napravile planetarni uspeh. Eto, to su samo neke koje meni prvo padaju na pamet i znam da ih ima jako mnogo koje su možda mogle naći svoje mesto u knjizi, ali takođe znam i da izbor ni u kom slučaju nije lak.

Sve u svemu, i pored ovih sitnih zamerki, uživala sam čitajući je, zaista. Knjiga je bila pravo osveženje u mojoj čitalačkoj svakodnevnici.

Kako i sama autorka kaže, lepota žena sa naših prostora je da od ničega naprave JAKO mnogo. To je zapravo ono što naše žene izdvaja u odnosu na sve druge u svetu. 🙂

Meni omiljeni citati i odlomci iz knjige

Ne bih izdvajala citate iz ove knjige, ali ću vam dati par fotogradija, čisto da vidite kako knjiga izgleda iznutra.

Korice

Ono što me posebno fascinira kod ove knjige je štampa i korice. Veoma luksuzna štampa u boji na masnom papiru i, onaj već dobro poznat, Vulkanov tvrdi povez sa zaštitnim omotom. Jednom rečju – SJAJNO!
Ne samo što je odlična knjiga, već je izuzetno lepa i na polici. 🙂

Intervju autorke Branke Kovačević

Ja ovde obično dajem trejler za knjigu, ali pošto se kod nas retko rade trejleri za knjige i pošto je u pitanju domaća autorka, ono što sam ja našla zanimljivo je intervju Branke Kovačević za televiziju N1 u emisiji „Tri tačke“ kod Ivane Zarić.
Intervju se nalazi na zvaničnom kanalu televizije N1 i evo šta je autorka knjige Branka Kovačević rekla tom prilikom o svojoj knjizi:

Zaključak

Knjizi „Kako postati ikona stila? BEOGRAĐANKE ZNAJU“ sam dala ★★★★ (4*) zvezdice na GoodReads-u…

Dakle, mislim da je odabir mogao biti malo pažljiviji, no dobro. U svakom slučaju jedna izuzetno lepa knjiga koja može biti predivan poklon svakome, posebno damama koje će je, ja verujem, s uživanjem čitati uz popodnevnu vikend kaficu ili čaj.

Ono što bih od Branke Kovačević volela da vidim je i knjiga kojoj bih ja dala naziv „Kako do uspeha? Srpskinje znaju!“. Tek bi tu imalo o čemu da se piše, a izbor sigurno ne bi bio lak da sve stane u samo jednu knjigu od 250 ili 300 strana… 😉

Eto toliko od mene za sada. Pisaću o još nekim predivnim i zanimljivim knjigama koje krase moju policu, a koje nisu iz domena fikcije. Sve više se u poslednje vreme njima radujem.

Sve podatke gde tačno možete nabaviti ovu knjigu naći ćete u odeljku sa zvaničnim podacima o knjizi ispod ovog teksta.

Zvanični podaci o knjizi:

Related posts

Profajler – Tamara Kučan

Cvet – Elizabet Kraft i Šej Olsen

Princ od papira – Erin Vot (The Royals #2)