Devojka sa bisernom minđušom je zaista izuzetna knjiga u kojoj sam uživala od prve do poslednje strane. Pravi dragulj od knjige, kratko i jednostavno, ali tako bogato i živopisno.

U njoj je opisan period 17. veka, suočavanja sa teškoćema tog vremena, siromaštvo, klasna podela i moralni načeli sa kojima se glavna junakinja suočava.

Devojka sa bisernom mindjusom slika holandkog slikara Johanesa Varmera
Devojka sa bisernom mindjusom slika holandkog slikara Johanesa Varmera

Mene je impresionirao način na koji je autorka opisala proces stvaranja slika i sposobnost umetnika da prenese.
Iako nema mnogo dešavanja i preokreta u celoj knjizi ipak postoji stalni osećaj napetosti. Jezik kojim je napisana knjiga je izuzetan. Čitalac se savršeno transportuje do 17. veka u grad Delft.

Opisane su klasne podele, veoma jasno definisane, način na koji se živelo u tom periodu. Opisano je i u nekoj meri šta je religija nekima predstavljala, kako su se bukvalno prolačile kroz život devojke koje su radile kao sluškinje u to vreme. Jedno izuzetno teško i tužno vreme, vreme siromaštva, bahatosti, neznanja i bolesti. Trejsi Ševalije je to veoma živo opisala. Ja bih je nazvala kraljicom deskripcije jer sam mogla da osetim, vidim i skoro pa da opipam sve što je u knjizi opisala. Mada nema momente „ekplozije“ priče, to mi nije mnogo zasmetalo i roman mi ni u jednom momentu nije posto dosadan. Naprotiv, veoma je obuzimajući i kao magnetu sam se vraćala priči.

Treba spomenuti i to da je ova knjiga nastala ispirisana pravom slikom Devojka sa bisernom minđušom holandskog slikara Johanesa Varmera koja se nalazi u muzeju u Hagu trenutno.

Postoji i film koji je odlično urađen, ali ja predlažem da prvo obavezno pročitate knjigu, pa te onda pogledate film.

Moja svaka preporuka za ovu prelepu knjigu.

Devojka sa bisernom minđušom – IZDANJE:

Laguna je izbacila dva izdanja ove knjige. Jedno je ovo izdanje koje ja imam, mekog poveza, sa svim korektno urađeno i prevedeno i još jedno izdranje DRAGULJI LAGUNE u tvrdom povezu. Sada mi je žao što odmah nisam nabavila to drugo izdanje koje je takođe veoma lepo urađeno. Svi sad već znamo da sam pobornik knjiga u dobrom tvrdom povezu. 🙂

Devojka sa bisernom minđušom Korice knjige Devojka sa bisernom minđušom
Trejsi Ševalije
Istorijski
Laguna
2005.
Mek povez
233

“Dragulj od romana”
Time

Devojka sa bisernom minđušom ubedljiv je istorijski roman, ali kao studija ljudske prirode, začinjena zrelom analizom, on blista. Ševalije unosi impresivnu mešavinu strasti, gneva i zapažanja u roman koji je lep i brutalan.
The Irish Times

Trejsi Ševalije je majstor rečitih pojedinosti, oživljenih slika... Pomoću takvih pojedinosti Ševalije vodi čitaoca u svet slika, u atmosferu remek-dela koje istražuje: dirljivu, tajanstvenu, na mahove gotovo nepodnošljivo snažnu. Ponekad je atmosfera tako živa da čitalac može gotovo da je oseti, da je namiriše oko sebe. Ovo je roman koji zaslužuje, a siguran sam da će i dobiti, nagradu – ili dve!
The Times

... prekrasan roman, tajanstven, natopljen atmosferom... koji otkriva pojedinosti nastajanja slika... zaista čarobno iskustvo.
The Guardian

Prelepo napisan, tajanstven i gotovo nepodnošljivo dirljiv.
Deborah Moggach

4 Komentara

  1. Sjajna knjiga,citala sam je davno,i bas mi se dopala,i moje preporuke za istu ko je slucajno nije procitao! 🙂

  2. Olivera Babić Odgovori

    Imam sve knjige Trejsi Ševalije i ovu sam čitala pre 10ak godina. Utisci o pojedinim knjigama koje sam čitala tada se znatno razlikuju od onih koje imam kada im se sada vratim. Za ovu me veže toplina i mislim da će biti podjednako oduševljenje kao i onda.

  3. Pingback: #1 Rođendansko darivanje | Svet Knjiga

  4. Pingback: Rembrantovo ogledalo - Kim Devero | Svet Knjiga

Napišite komentar